Σύνδεση/Εγγραφή

Τριχοτιλλομανία

Τι είναι η Τριχοτιλλομανία;

Η Τριχοτιλλομανία, γνωστή και ως διαταραχή τραβήγματος των μαλλιών, είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, ακατανίκητες παρορμήσεις εξαγωγής τριχών από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματος του ατόμου, παρά την προσπάθεια διακοπής. Αυτή η κατάσταση εμπίπτει στην κατηγορία των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών που επικεντρώνονται στο σώμα (body-focused repetitive behaviors – BFRBs), όπου ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή ζημιά στον εαυτό του χωρίς πρόθεση αυτοκτονίας.

Τα άτομα με τριχοτιλλομανία μπορεί να τραβούν τα μαλλιά τους όταν είναι αγχωμένα ως μέσο αντιμετώπισης αρνητικών ή δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ένταση, άγχος ή δυσαρέσκεια. Η πράξη του τραβήγματος των μαλλιών παρέχει ένα ορισμένο επίπεδο ικανοποίησης και ανακούφισης, δημιουργώντας έναν κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει χωρίς παρέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί συνήθεια ή αποτέλεσμα προσωπικής αμέλειας, αλλά μάλλον μια νευροβιολογική διαταραχή που συχνά συνδυάζεται με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

 

Διαγνωστικά κριτήρια της Τριχοτιλλομανίας

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, 5η έκδοση (DSM-5), που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, παρέχει τα ακόλουθα διαγνωστικά κριτήρια για την Τριχοτιλλομανία (Διαταραχή Τραβήγματος Τριχών):

  • Επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των τριχών, με αποτέλεσμα την απώλεια τριχών.
  • Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να μειωθεί ή να σταματήσει το τράβηγμα των τριχών.
  • Το τράβηγμα των τριχών προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη σημαντική περιοχή της λειτουργικότητας.
  • Το τράβηγμα των τριχών ή η τριχόπτωση δεν αποδίδεται σε άλλη ιατρική κατάσταση (π.χ. δερματολογική πάθηση).
  • Το τράβηγμα των τριχών δεν εξηγείται καλύτερα από τα συμπτώματα μιας άλλης ψυχικής διαταραχής (π.χ. προσπάθειες βελτίωσης μιας υποτιθέμενης ατέλειας ή ελαττώματος στην εμφάνιση σε περίπτωση σωματοδυσμορφικής διαταραχής).

 

Όπως συμβαίνει με πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάγνωση πρέπει να γίνεται από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχίατρο ή ψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να διενεργήσει ενδελεχή αξιολόγηση και εκτίμηση για να προσδιορίσει την παρουσία και τη σοβαρότητα της διαταραχής.

 

Επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή

Η τριχοτιλλομανία επηρεάζει σημαντικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή του ατόμου. Η συνεχής ενασχόληση με το τράβηγμα των τριχών μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα, προκαλώντας σημαντική συναισθηματική αναταραχή. Ορισμένα άτομα με τριχοτιλλομανία περιγράφουν τις παρορμήσεις τους να τραβήξουν τα μαλλιά ως μια αυξανόμενη αίσθηση έντασης, που ακολουθείται από ανακούφιση ή ακόμη και ευχαρίστηση μόλις τραβηχτούν οι τρίχες. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση είναι συχνά προσωρινή και συνήθως ακολουθείται από ενοχές, αμηχανία ή ντροπή, κλιμακώνοντας περαιτέρω τα συναισθήματα δυσφορίας.

Όσον αφορά στην καθημερινή ζωή, η τριχοτιλλομανία μπορεί να διαταράξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραβήγματος των τριχών και τη θέση από την οποία τραβιέται η τρίχα, μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή τριχόπτωση που μπορεί να είναι δύσκολο να κρυφτεί. Αυτό συχνά οδηγεί σε σημαντική δυσφορία, η οποία μπορεί να κάνει τα άτομα να αποφεύγουν κοινωνικές, επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές δραστηριότητες από φόβο για την κρίση ή το στίγμα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφεύγουν δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή η επίσκεψη στο κομμωτήριο, όπου η τριχόπτωση θα είναι πιο ορατή.

Επιπλέον, ο χρόνος που δαπανάται για το τράβηγμα των μαλλιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μπορεί να είναι εκτεταμένος, μειώνοντας το χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο καταναγκασμός για τράβηγμα των τριχών μπορεί να είναι τόσο εξαντλητικός που να παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, του σχολείου και των σχέσεων.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και σωματικές επιπλοκές. Το συνεχές τράβηγμα των τριχών μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων εκδορών, ερεθισμών και λοιμώξεων. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν τα άτομα καταπιούν τα τραβηγμένα μαλλιά, μπορεί να οδηγήσουν σε “μπάλες τριχών” στο πεπτικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές.

 

Παράγοντες κινδύνου της Τριχοτιλλομανίας

  • Γενετική: Η τριχοτιλλομανία φαίνεται να έχει μια γενετική συνιστώσα, καθώς τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Ένα άτομο που έχει στενά μέλη της οικογένειάς του με τριχοτιλλομανία έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει την πάθηση.
  • Ηλικία: Η διαταραχή αναπτύσσεται συνήθως κατά την εφηβεία, συνήθως κατά την έναρξη της εφηβείας, η οποία είναι μια περίοδος σημαντικών ορμονικών αλλαγών.
  • Άλλες διαταραχές: Τα άτομα με τριχοτιλλομανία συχνά έχουν άλλες συνυπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

 

Στρατηγικές πρόληψης της Τριχοτιλλομανίας

  • Έγκαιρη παρέμβαση: Η έγκαιρη σύλληψη της διαταραχής και η παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των σημείων και την έγκαιρη αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.
  • Διαχείριση του άγχους: Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την τριχοτιλλομανία, η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης του άγχους μπορεί να βοηθήσει. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.
  • Ψυχοθεραπεία: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο εάν ένα άτομο έχει αναγνωριστεί ότι διατρέχει κίνδυνο. Αυτός ο τύπος θεραπείας βοηθά το άτομο να εντοπίσει τις ανθυγιεινές, αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να τις αντικαταστήσει με υγιείς, θετικές.
  • Υποστήριξη: Τα ισχυρά συστήματα κοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, των φίλων και των ομάδων υποστήριξης, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να αποτρέψουν την κλιμάκωση της διαταραχής.
  • Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση της διαταραχής και η εκπαίδευση σχετικά με αυτήν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος που συνδέεται με τη διαταραχή και να προωθήσει την κατανόηση και την υποστήριξη.

 

Τρέχουσες επιλογές θεραπείας

Η τριχοτιλλομανία, είναι μια σύνθετη κατάσταση που απαιτεί μια πολύπλευρη θεραπευτική προσέγγιση. Ακολουθούν ορισμένες από τις κύριες θεραπευτικές επιλογές:

  • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η CBT είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την τριχοτιλλομανία. Βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν τους εκλυτικούς παράγοντες για το τράβηγμα των μαλλιών και τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζονται την αντίδρασή τους. Μια συνιστώσα της CBT γνωστή ως εκπαίδευση αντιστροφής της συνήθειας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και περιλαμβάνει τη βοήθεια του ατόμου να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση του τραβήγματος των τριχών του και να καθιερώσει υγιέστερες στρατηγικές αντιμετώπισης.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αν και κανένα συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της τριχοτιλλομανίας, ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορεί να είναι χρήσιμοι. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) χρησιμοποιούνται μερικές φορές, αλλά η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει. Άλλα φάρμακα, όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, ένας τύπος αμινοξέος, έχουν παρουσιάσει υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της συμπεριφοράς τραβήγματος των τριχών.
  • Ομάδες υποστήριξης: Η σύνδεση με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση μπορεί να είναι ευεργετική. Μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη, κοινές στρατηγικές αντιμετώπισης και μια αίσθηση κοινότητας.
  • Τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και του άγχους που συχνά συνδέονται με την τριχοτιλλομανία.
  • Εναλλακτικές θεραπείες: Ορισμένα άτομα μπορεί να βρουν χρήσιμη την ύπνωση ή τη βιοανατροφοδότηση. Ωστόσο, αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία και σε συνδυασμό με άλλες καθιερωμένες μεθόδους θεραπείας.

 

Όπως συμβαίνει με όλες τις διαταραχές της ψυχικής υγείας, η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου και ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την καταλληλότερη προσέγγιση.

 

Επιπτώσεις της Ηλικίας, του Φύλου και του Πολιτιστικού υποβάθρου

Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή πολιτισμικού υπόβαθρου, αλλά οι παράγοντες αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση, την αναγνώριση και τη θεραπεία της διαταραχής.

Ηλικία: Η τριχοτιλλομανία αρχίζει συχνά στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή στις αρχές της εφηβείας, συνήθως γύρω από την έναρξη της εφηβείας. Μπορεί, ωστόσο, να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί τραβούν τα μαλλιά τους και μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με τη συμπεριφορά αυτή. Στους ενήλικες, η διαταραχή μπορεί να είναι πιο εδραιωμένη και να συνδέεται με άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Φυλή: Η τριχοτιλλομανία επηρεάζει όλες τις φυλές. Ωστόσο, η ορατότητα της κατάστασης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα των μαλλιών. Για παράδειγμα, το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να είναι πιο αισθητό σε άτομα με πιο σκούρα και πυκνά μαλλιά.

Πολιτιστικό υπόβαθρο: Η πολιτισμική κατανόηση και τα στίγματα που περιβάλλουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή και αντιμετωπίζεται η τριχοτιλλομανία. Σε ορισμένες κουλτούρες, τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να στιγματίζονται ή να παρεξηγούνται, οδηγώντας ενδεχομένως σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις και πρακτικές μπορεί να επηρεάσουν τα ερεθίσματα που προκαλούν το τράβηγμα των μαλλιών ή την επιλογή των σημείων τραβήγματος των μαλλιών.

 

Προκλήσεις και υποστήριξη από την Οικογένεια και την Κοινότητα

Τα άτομα με τριχοτιλλομανία συχνά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις λόγω της φύσης της διαταραχής τους. Ο καταναγκασμός για τράβηγμα των τριχών μπορεί να οδηγήσει σε ορατή τριχόπτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία, αμηχανία και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στο σχολείο ή στην εργασία και τεταμένες σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους που μπορεί να μην κατανοούν τη διαταραχή. Ο μυστικοπαθής χαρακτήρας της διαταραχής καθιστά επίσης δύσκολο για τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την ευρύτερη κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της τριχοτιλλομανίας. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να παρέχουν υποστήριξη:

  • Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση της φύσης της διαταραχής μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση των παρανοήσεων και στη μείωση του στίγματος. Η ενημέρωση σχετικά με την τριχοτιλλομανία μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και την υπομονή, που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με τη διαταραχή.
  • Θεραπευτική υποστήριξη: Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει στρατηγικές και τεχνικές για την αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής.
  • Ομάδες υποστήριξης: Η σύνδεση του ατόμου με ομάδες υποστήριξης μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και κατανόησης. Μπορεί επίσης να προσφέρει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, στρατηγικών αντιμετώπισης και ενθάρρυνσης.
  • Προώθηση της ανοικτής επικοινωνίας: Ενθαρρύνετε τις ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη διαταραχή χωρίς κριτική. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματα και τους αγώνες του, μειώνοντας έτσι τα συναισθήματα απομόνωσης και ντροπής.

 

Να θυμάστε, η υποστήριξη είναι διαφορετική για τον καθένα και το τι λειτουργεί καλύτερα εξαρτάται από τις μοναδικές ανάγκες και τις συνθήκες του ατόμου. Το ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, τα άτομα με τριχοτιλλομανία μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους και να ζήσουν μια ικανοποιητική ζωή.

 

Ιστορική αναδρομή και Μελλοντικές Προοπτικές

Η ιστορία της τριχοτιλλομανίας χρονολογείται από την αρχαιότητα, με την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση να εμφανίζεται στα γραπτά του Αρχαίου Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη. Ωστόσο, μόλις το 1889 ο Γάλλος δερματολόγος François Henri Hallopeau επινόησε τον όρο τριχοτιλλομανία, ο οποίος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “τρίχα” “τιλώ” (που σημαίνει τραβάω) και “μανία” (ως το κάτι αλόγιστο). Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, η τριχοτιλλομανία θεωρούνταν σπάνια πάθηση και έτυχε ελάχιστης προσοχής στην ψυχιατρική βιβλιογραφία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανόησή μας για την τριχοτιλλομανία έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αναγνωρισμένη πλέον ως συχνή και σοβαρή διαταραχή, προστέθηκε στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) το 1987, υπό την ταξινόμηση “διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων που δεν ταξινομούνται αλλού”. Στο πιο πρόσφατο DSM-5, επαναταξινομήθηκε στο πλαίσιο των “ιδεοψυχαναγκαστικών και συναφών διαταραχών”, αντανακλώντας την αυξανόμενη κατανόηση των ομοιοτήτων της με καταστάσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ).

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναδύονται διάφοροι δρόμοι για την έρευνα και τη θεραπεία. Συνεχίζονται μελέτες νευροαπεικόνισης για την καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην τριχοτιλλομανία, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για πιο στοχευμένες θεραπείες. Αναμένονται επίσης εξελίξεις στη γενετική, καθώς οι πρώτες μελέτες υποδηλώνουν μια πιθανή γενετική συνιστώσα της διαταραχής. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, υπόσχονται αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές θεραπείες όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Επιπλέον, η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για την τριχοτιλλομανία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του στίγματος, τη βελτίωση των ποσοστών διάγνωσης και τη διασφάλιση ότι τα άτομα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι μελλοντικές προοπτικές για την τριχοτιλλομανία είναι ελπιδοφόρες, με τη συνεχή πρόοδο στην έρευνα και την ευαισθητοποίηση να αναμένεται να βελτιώσει τη ζωή όσων επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση.

Τριχοτιλλομανία: Διάγνωση, Παράγοντες Κινδύνου & Θεραπεία
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Grant JE, Chamberlain SR. Trichotillomania. Am J Psychiatry. 2016 Sep 1;173(9):868-74.

Melo DF, Lima CDS, Piraccini BM, Tosti A. Trichotillomania: What Do We Know So Far? Skin Appendage Disord. 2022 Jan;8(1):1-7.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Grant JE, Chamberlain SR. Trichotillomania. Am J Psychiatry. 2016 Sep 1;173(9):868-74.

Melo DF, Lima CDS, Piraccini BM, Tosti A. Trichotillomania: What Do We Know So Far? Skin Appendage Disord. 2022 Jan;8(1):1-7.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou