Σύνδεση/Εγγραφή

Σύνδρομο PICA

Τι είναι το σύνδρομο Pica (Aλλοτριοφαγία);

Το σύνδρομο Pica, ή αλλιώς αλλοτριοφαγία, είναι μια ψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία και κατανάλωση ουσιών που δεν είναι θρεπτικές και συνήθως δεν θεωρούνται τροφή. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν χώμα, πηλό, χαρτί, κιμωλία, πάγο, μαλλιά, μπογιά, μέταλλο, ακόμη και περιττώματα. Η Pica είναι ιδιαίτερα συχνή σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διατροφικές ελλείψεις, παρασιτικές λοιμώξεις και σωματική βλάβη λόγω της κατάποσης επικίνδυνων ουσιών. Είναι σημαντικό να διαφοροποιείται η pica από τις φυσιολογικές εξερευνητικές συμπεριφορές στα παιδιά, καθώς τα μικρά παιδιά συχνά βάζουν στο στόμα τους μη τροφικά αντικείμενα ως μέρος της ανάπτυξής τους.

Η ακριβής αιτία της pica είναι άγνωστη και πιστεύεται ότι επηρεάζεται από έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ονομασία “Pica” προέρχεται από τη λατινική λέξη για την καρακάξα (magpie), ένα πουλί γνωστό για τις ασυνήθιστες διατροφικές συμπεριφορές του.

 

Διαγνωστικά κριτήρια του συνδρόμου Pica

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5), καθορίζει τα ακόλουθα κριτήρια για τη διάγνωση της pica:

  • Επίμονη κατανάλωση μη θρεπτικών, μη βρώσιμων ουσιών για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.
  • Η κατανάλωση μη θρεπτικών, μη βρώσιμων ουσιών δε συνάδει με το αναπτυξιακό επίπεδο του ατόμου.
  • Η τροφική συμπεριφορά δεν αποτελεί μέρος μιας πολιτισμικά υποστηριζόμενης ή κοινωνικά κανονιστικής πρακτικής.
  • Εάν η τροφική συμπεριφορά εμφανίζεται στο πλαίσιο άλλης ψυχικής διαταραχής (π.χ. νοητική αδυναμία, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, σχιζοφρένεια) ή ιατρικής κατάστασης (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης), είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί πρόσθετη κλινική προσοχή.

 

Σύμφωνα με το DSM-5, οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να προκαλούν κλινικά σημαντική δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας για να θεωρηθούν ως pica. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάγνωση της pica συχνά περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων ιατρικών παθήσεων ή ψυχικών διαταραχών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μη θρεπτική διατροφική συμπεριφορά.

 

Επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή

Η Pica μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή του ατόμου, με διάφορους τρόπους, όπως:

Κίνδυνοι για τη σωματική υγεία: Η κατανάλωση μη θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπλοκές της σωματικής υγείας. Ανάλογα με τις προσλαμβανόμενες ουσίες, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υποσιτισμό, δηλητηρίαση, λοιμώξεις, οδοντιατρικά προβλήματα, εντερική απόφραξη και άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Ψυχικό και συναισθηματικό στρες: Τα άτομα με pica μπορεί να νιώθουν ντροπή ή σύγχυση για τις λιγούρες τους και την κατανάλωση μη διατροφικών αντικειμένων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό στρες. Μπορεί επίσης να παλεύουν με το αίσθημα της παρεξήγησης, καθώς η συμπεριφορά τους είναι συχνά εκτός των κοινωνικών προτύπων.

Κοινωνικές επιπτώσεις: Η Pica μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις. Το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει στίγμα, αρνητική κρτική ή έντονη παρεξήγηση από άλλους που δεν κατανοούν την πάθηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Διαταραχές της καθημερινής ζωής: Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η pica μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να ξοδεύει σημαντικό χρόνο για να σκέφτεται, να αποκτά και να τρώει τα μη διατροφικά αντικείμενα, εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων.

Σημειώστε ότι οι επιπτώσεις της pica μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τους τύπους των ουσιών που προσλαμβάνονται, τη σοβαρότητα της διαταραχής, τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου και την πρόσβασή του στην κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη.

 

Παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου Pica

Η πλοήγηση στις ιδιαιτερότητες του συνδρόμου pica, μιας διαταραχής με σημαντικές συνέπειες για την υγεία, απαιτεί προσεκτική κατανόηση των πιθανών παραγόντων κινδύνου κι επιμελή ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης. Οι παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου pica παραμένουν αινιγματικοί λόγω της πολυπλοκότητας και της ποικιλομορφίας των εκδηλώσεων της διαταραχής, αλλά ορισμένοι δείκτες έχουν προταθεί στην έρευνα.

Αναπτυξιακές συνθήκες: Η Pica είναι πιο συχνή σε άτομα με νοητική υστέριση και ορισμένες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.

Διαταραχές ψυχικής υγείας: Διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή  και ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Pica.

Σιδηροπενική αναιμία και υποσιτισμός: Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνήθιστες λαχτάρες και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης pica.

Πολιτιστικοί παράγοντες: Σε ορισμένους πολιτισμούς, η κατανάλωση ορισμένων μη διατροφικών ουσιών αποτελεί μέρος παραδοσιακών πρακτικών ή τελετουργιών.

Εγκυμοσύνη: Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν pica, ενδεχομένως λόγω αλλαγών στις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ή ορμονικών διακυμάνσεων.

Στρατηγικές πρόληψης του συνδρόμου Pica

Έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των καταστάσεων που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση pica, όπως η σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισής της.

Ψυχοεκπαίδευση: Η ενημέρωση των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων σχετικά με την pica μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τους κινδύνους της κατανάλωσης μη διατροφικών αντικειμένων και να ενθαρρύνει πιο υγιεινές συμπεριφορές.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε άτομα με διαταραχές που μπορεί να τα προδιαθέτουν για την εμφάνιση pica.

Θετική ενίσχυση: Η ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η παροχή θετικής ανατροφοδότησης για την κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της κατανάλωσης μη διατροφικών αντικειμένων.

Μέτρα ασφαλείας: Για τα άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν pica ή διατρέχουν κίνδυνο, η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως η απομάκρυνση πιθανών μη διατροφικών αντικειμένων που μπορεί να τα προσελκύουν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων pica.

 

Τρέχουσες επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία του συνδρόμου Pica απαιτεί συνήθως μια πολύπλευρη προσέγγιση, δεδομένων των ποικίλων αιτιών και των πιθανών επιπλοκών που σχετίζονται με τη διαταραχή. Ακολουθούν οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές:

  • Ιατρική περίθαλψη: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο Pica μπορεί να συνδέεται με διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη σιδήρου ή ψευδαργύρου. Η διόρθωση αυτών των ελλείψεων μέσω συμπληρωμάτων μπορεί συχνά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση του Pica, ιδίως σε παιδιά και άτομα με νοητική αναπηρία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την ενίσχυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την αποθάρρυνση της κατανάλωσης μη διατροφικών στοιχείων.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την Pica, σε κάποιες ανθεκτικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή άτυπα αντιψυχωσικά.
  • Ψυχοεκπαίδευση και οικογενειακή καθοδήγηση: Η ψυχοεκπαίδευση των ατόμων και των οικογενειών τους σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης μη διατροφικών ουσιών μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μέρος του σχεδίου θεραπείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το άτομο με Pica έχει νοητική υστέρηση.
  • Περιβαλλοντικές αλλαγές: Για τα παιδιά, το περιβάλλον μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να μειωθεί η πρόσβαση στις μη διατροφικές ουσίες στις οποίες έλκονται. Οι κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά, η στενή επίβλεψη και η συχνή αλληλεπίδραση μπορούν να περιορίσουν τις ευκαιρίες των παιδιών να προσλαμβάνουν ακατάλληλες ουσίες.

 

Να θυμάστε, κάθε σχέδιο θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τη συνολική του υγεία και τις ειδικές περιστάσεις και θα πρέπει να αναπτύσσεται και να επιβλέπεται από επαγγελματίες υγείας.

 

Επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου και του πολιτιστικού υποβάθρου

Το σύνδρομο Pica επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, των φύλων και των πολιτισμικών καταβολών, αλλά η συχνότητα εμφάνισης και η εκδήλωσή του μπορεί να ποικίλλει:

Ηλικία: Το σύνδρομο Pica διαγιγνώσκεται συχνότερα σε παιδιά, ιδίως σε παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών. Συχνά θεωρείται φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης σε αυτό το στάδιο, αλλά αν επιμένει πέρα από την ηλικία των 2-3 ετών ή παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια. Στους ενήλικες, η Pica συνδέεται συχνά με αναπτυξιακές διαταραχές ή άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Φύλο: Οι έρευνες δεν καταδεικνύουν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στον επιπολασμό της Pica. Ωστόσο, σε ορισμένους πολιτισμούς, ορισμένες μορφές Pica, όπως η γεωφαγία (η πρακτική της κατανάλωσης χώματος ή χώματος), είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ιδίως στις εγκύους.

Πολιτιστικό υπόβαθρο: Οι πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της Pica. Ορισμένες πρακτικές που θεωρούνται Pica σε έναν πολιτισμό μπορεί να θεωρούνται φυσιολογικές ή ακόμη και ευεργετικές σε άλλους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πηλού (γεωφαγία) είναι μια κοινή πρακτική σε ορισμένους πολιτισμούς και μπορεί να θεωρηθεί μορφή Pica αν είναι υπερβολική ή επιβλαβής.

 

Προκλήσεις και υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα

Η υποστήριξη και η διαχείριση ενός ατόμου με σύνδρομο Pica μπορεί να θέσει μοναδικές προκλήσεις στην οικογένεια και την κοινότητα για τους ακόλουθους λόγους:

Κατανόηση και αποδοχή: Δεδομένης της ασυνήθιστης φύσης του, το Pica μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να το κατανοήσουν, οδηγώντας σε πιθανό στίγμα ή απομόνωση. Ως εκ τούτου, η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τη διαταραχή είναι το κλειδί για την αποδοχή και την κατάλληλη υποστήριξη.

Κίνδυνοι για την υγεία: Το άτομο με Pica μπορεί να καταναλώνει επιβλαβείς ή δυνητικά τοξικές ουσίες, οδηγώντας σε πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία. Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να επιβλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεγονός που μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά εξαντλητικό.

Τροποποίηση της συμπεριφοράς: Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών του ατόμου απαιτεί μεγάλη υπομονή και συνέπεια, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους φροντιστές.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η υποστήριξη της οικογένειας και της κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας:

Κατανόηση της κατάστασης: Στην αρχή, οι ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν την Pica μπορεί να φαίνονται περίεργες ή ακόμη και σοκαριστικές σε ορισμένα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Η κατανόηση και η αποδοχή αρχίζει με την ψυχοεκπαίδευση σχετικά με την Pica, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι άνθρωποι σχετικά με την πάθηση, τόσο καλύτερα μπορούν να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν το άτομο.

Προώθηση ασφαλών περιβαλλόντων: Ενας κρίσιμος ρόλος των μελών της οικογένειας και των φίλων είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον ελαχιστοποιώντας την πρόσβαση σε δυνητικά επιβλαβή αντικείμενα και επιβλέποντας το άτομο, ειδικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή όταν βρίσκεται σε περιβάλλοντα με πολλά μη διατροφικά αντικείμενα.

Υποστήριξη σε ιατρικές και ψυχολογικές θεραπείες: Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο συντονισμό και τη διασφάλιση της τήρησης των ιατρικών θεραπειών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό υπενθυμίσεων για τα φάρμακα, τη συνοδεία του ατόμου στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας και την ενίσχυση των τεχνικών ή των στρατηγικών αντιμετώπισης που διδάσκονται.

Συναισθηματική υποστήριξη: Η διάγνωση του συνδρόμου Pica μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στο άτομο. Ως εκ τούτου, η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης -όπως η ενεργητική ακρόαση, τα ενθαρρυντικά λόγια ή η απλή παρουσία- μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές πτυχές του συνδρόμου Pica.

Σύνδεση με ομάδες υποστήριξης: Η υποστήριξη δεν χρειάζεται να προέρχεται μόνο από την οικογένεια ή τους στενούς φίλους. Υπάρχουν οργανώσεις και διαδικτυακές κοινότητες που είναι αφιερωμένες στο να βοηθούν τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Pica. Απευθυνόμενες σε αυτές τις ομάδες, οι οικογένειες μπορούν να λάβουν πολύτιμες συμβουλές, πρακτικές συμβουλές και τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες τους.

Προάσπιση: Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την Pica στην κοινότητα, τα σχολεία ή τους χώρους εργασίας τους. Υπερασπιζόμενοι το άτομο με Pica, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στίγματος και να προωθήσουν ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κατανόηση.

 

Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές προοπτικές

Η ιστορία του συνδρόμου Pica, ή της αλλοτριοφαγίας, χρονολογείται από την αρχαιότητα, με αναφορές στα ιατρικά συγγράμματα του Ιπποκράτη και άλλων αρχαίων θεραπευτών. Ο όρος “Pica” προέρχεται από τη λατινική λέξη για την “καρακάξα”, ένα πουλί γνωστό για τις αδιάκριτες διατροφικές του συνήθειες. Με την πάροδο των ετών, η κατανόηση και η αντίληψη της Pica έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Πριν από τον 20ό αιώνα, η Pica συνδεόταν συχνά με τους φτωχούς ή εκείνους που θεωρούνταν απολίτιστοι και πίστευαν ότι σχετιζόταν με μια ανεπάρκεια στη διατροφή. Ήταν επίσης στενά συνδεδεμένη με ορισμένες πολιτιστικές πρακτικές και τελετουργίες, ιδίως σε ορισμένες παραδοσιακές κοινωνίες.

Τον 20ό αιώνα, με την εμφάνιση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM), η Pica αναγνωρίστηκε επίσημα ως ψυχιατρική διαταραχή. Στο DSM-5, την πιο πρόσφατη έκδοση, η Pica κατατάσσεται στις Διαταραχές Σίτισης και Πρόσληψης Τροφής, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πέραν της σωματικής υγείας.

Η έρευνα σχετικά με την Pica έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και τα περισσότερα σχετικά με αυτήν παραμένουν ελάχιστα κατανοητά. Πιστεύεται ότι υποδιαγιγνώσκεται λόγω της σπανιότητάς της και του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι με Pica νιώθουν ντροπή ή αμηχανία για τη συμπεριφορά τους, γεγονός που τους κάνει απρόθυμους να αναζητήσουν βοήθεια.

Οι μελλοντικές προοπτικές για την κατανόηση και τη θεραπεία της Pica είναι ελπιδοφόρες. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στις νευροεπιστήμες και την έρευνα για την ψυχική υγεία μπορεί να προσφέρει βαθύτερη κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της Pica, οδηγώντας ενδεχομένως σε αποτελεσματικότερες θεραπείες και παρεμβάσεις. Η συνεχής διερεύνηση των συνδέσεών της με άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ο αυτισμός, είναι επίσης πιθανή.

Η περαιτέρω κοινωνική αναγνώριση της Pica ως σοβαρής διαταραχής είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος των μελλοντικών προοπτικών. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που πάσχουν από Pica λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στίγματος που συχνά περιβάλλει την πάθηση αυτή. Οι προσπάθειες υπεράσπισης, η εκπαίδευση των ασθενών και οι ευρύτερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού θα είναι ζωτικής σημασίας.

Σύνδρομο Pica - Αλλοτριοφαγία | Δρ. Λαμπροπούλου
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Xiang H, Han J, Ridley WE, Ridley LJ. Pica: Eating disorder. J Med Imaging Radiat Oncol. 2018 Oct;62 Suppl 1:97-98.

Bogdanovic M, Alempijevic D, Curcic D, Durmic T. A Fatal Outcome of Pica Syndrome: An Unusual Case of Delayed Mortality. Am J Forensic Med Pathol. 2018 Sep;39(3):261-263.

Leung AKC, Hon KL. Pica: A Common Condition that is Commonly Missed - An Update Review. Curr Pediatr Rev. 2019;15(3):164-169.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Xiang H, Han J, Ridley WE, Ridley LJ. Pica: Eating disorder. J Med Imaging Radiat Oncol. 2018 Oct;62 Suppl 1:97-98.

Bogdanovic M, Alempijevic D, Curcic D, Durmic T. A Fatal Outcome of Pica Syndrome: An Unusual Case of Delayed Mortality. Am J Forensic Med Pathol. 2018 Sep;39(3):261-263.

Leung AKC, Hon KL. Pica: A Common Condition that is Commonly Missed - An Update Review. Curr Pediatr Rev. 2019;15(3):164-169.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou