Σύνδεση/Εγγραφή

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή; 

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) είναι μια χρόνια διαταραχή της ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει υπερβολική, ανεξέλεγκτη ανησυχία για μια σειρά από καθημερινά ζητήματα, όπως η εργασία, τα οικονομικά, η υγεία και οι σχέσεις. Αυτή η ανησυχία είναι δυσανάλογη με την πραγματική πιθανότητα ή τον αντίκτυπο των επικίνδυνων γεγονότων και παραμένει ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος ανησυχίας.

Ενώ είναι φυσιολογικό να βιώνουμε άγχος ως απάντηση σε συγκεκριμένους στρεσογόνους παράγοντες ή καταστάσεις, η ΓΑΔ διαφέρει από το φυσιολογικό άγχος με αρκετούς τρόπους. Τα άτομα με ΓΑΔ αντιμετωπίζουν επίμονη ανησυχία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί και συχνά διαρκεί για μήνες ή και χρόνια. Αυτή η ανησυχία είναι υπερβολική και συνήθως δυσανάλογη με την πραγματική κατάσταση. Επιπλέον, η ΓΑΔ παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία και προκαλεί σημαντική δυσφορία, ενώ το φυσιολογικό άγχος τείνει να είναι πιο διαχειρίσιμο και προσωρινό.

 

Διαγνωστικά κριτήρια της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5) ορίζει τα ακόλουθα κριτήρια για τη διάγνωση της ΓΑΔ:

  • Υπερβολικό άγχος και ανησυχία για διάφορα γεγονότα ή δραστηριότητες, που εμφανίζονται τις περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον έξι μήνες
  • Δυσκολία στον έλεγχο της ανησυχίας
  • Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα έξι συμπτώματα (με ορισμένα συμπτώματα να υπάρχουν για τις περισσότερες ημέρες τους τελευταίους έξι μήνες):
    • Νευρικότητα ή αίσθημα αγωνίας ή υπερένταση
    • Έντονη ταραχή
    • Δυσκολία συγκέντρωσης ή αδυναμία σκέψης
    • Ευερεθιστότητα
    • Μυϊκή ένταση
    • Διαταραχές ύπνου (πρόβλημα με την έλευση ή την παραμονή του ύπνου, ή ανήσυχο, μη ικανοποιητικό ύπνο)
  • Το άγχος, η ανησυχία ή τα σωματικά συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.
  • Η διαταραχή δεν αποδίδεται στις φυσιολογικές επιδράσεις μιας ουσίας ή άλλης ιατρικής κατάστασης και δεν εξηγείται καλύτερα από άλλη ψυχική διαταραχή.

 

Μια ολοκληρωμένη ψυχιατρική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση της ΓΑΔ.

 

Πώς επιδρά η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή;

Γνωστικά, τα άτομα με ΓΑΔ μπορεί να προβληματίζονται με σενάρια “τι θα γίνει αν”, περιμένοντας συνεχώς να συμβεί το χειρότερο. Αυτή η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα και μια αίσθηση ανησυχίας ή “νευρικότητας”. Η μόνιμη κατάσταση ανησυχίας και φόβου μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια νοητική ομίχλη, καθιστώντας δύσκολη τη διαυγή σκέψη ή τη λήψη αποφάσεων.

Συναισθηματικά, η ΓΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα νευρικότητας, ευερεθιστότητας ή μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκή ένταση και διαταραχές του ύπνου, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη συναισθηματική δυσφορία.

Όσον αφορά στην καθημερινή ζωή, η ΓΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές αποφυγής, όπου τα άτομα μπορεί να αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις ή δραστηριότητες που φοβούνται ότι μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν το άγχος τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εργασία, το σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες, οδηγώντας σε μείωση της απόδοσης και της ευχαρίστησης στους τομείς αυτούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανησυχία και τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα που να γίνονται εξουθενωτικά, καθιστώντας δύσκολο για το άτομο να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Παρά τις προκλήσεις αυτές, με την κατάλληλη θεραπεία, τα άτομα με GAD μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια ικανοποιητική ζωή.

 

Παράγοντες Κινδύνου της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής

Η ακριβής αιτία της ΓΑΔ δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιθανότατα επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών παραγόντων. Μερικοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου για ΓΑΔ περιλαμβάνουν:

  • Γενετική προδιάθεση: άτομα με οικογενειακό ιστορικό ΓΑΔ ή άλλων αγχωδών διαταραχών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΓΑΔ.
  • Φύλο: Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με ΓΑΔ συχνότερα από ό,τι οι άνδρες.
  • Ψυχικό τραύμα: Τα τραυματικά γεγονότα, ιδίως εκείνα που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΓΑΔ.
  • Χρόνιες σωματικές παθήσεις: Καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης ή ο χρόνιος πόνος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΑΔ.
  • Χρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας: Συνυπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΓΑΔ.
  • Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η τελειομανία ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να κάνουν τα άτομα πιο επιρρεπή στην ΓΑΔ.

 

Στρατηγικές Πρόληψης της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης πρόληψη της ΓΑΔ, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Διαχείριση του άγχους: Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων άγχους, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΑΔ.
  • Υγιεινός τρόπος ζωής: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ψυχική ευεξία και να μειώσουν το άγχος.
  • Περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ: Και οι δύο ουσίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους.
  • Αναζήτηση έγκαιρης υποστήριξης: Εάν εμφανίζονται συμπτώματα άγχους, η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ή την κλιμάκωση της ΓΑΔ.
  • Οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων: Η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους.
  • Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση της φύσης και των αιτιών του άγχους μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια.

 

Τρέχουσες επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι πιο κοινές μορφές θεραπείας για τη ΓΑΔ περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοθεραπεία: Αυτή είναι συχνά η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ΓΑΔ. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, βοηθώντας τα άτομα να εντοπίσουν, να κατανοήσουν και να αλλάξουν τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που οδηγούν σε αγχώδη συναισθήματα.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της GAD, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI) και των βενζοδιαζεπινών. Καθένα έχει οφέλη και πιθανές παρενέργειες που πρέπει να συζητηθούν με τον υπεύθυνο ψυχίατρο.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΓΑΔ.
  • Τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης: Τεχνικές όπως οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της GAD.
  • Ομάδες υποστήριξης: Η ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών αντιμετώπισης με άλλους που βιώνουν τους ίδιους αγώνες μπορεί να είναι χρήσιμη. Μπορεί να μειώσει το αίσθημα απομόνωσης και να παρέχει πρακτικές συμβουλές.
  • Πηγές αυτοβοήθειας: Τα βιβλία, οι διαδικτυακοί ιστότοποι και οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να παρέχουν στρατηγικές που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους, συχνά βασισμένες στις αρχές της CBT ή της ενσυνειδητότητας.
  • Συμπληρωματικές κι εναλλακτικές θεραπείες: Ορισμένα άτομα βρίσκουν θεραπείες όπως ο βελονισμός, το μασάζ ή η αρωματοθεραπεία χρήσιμες για τη διαχείριση του άγχους, αν και αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τον υπεύθυνο ψυχίατρο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τη ΓΑΔ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικά άτομα μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους, ενώ άλλα μπορεί να συνεχίσουν να αγωνίζονται με το χρόνιο άγχος. Η έγκαιρη παρέμβαση, η συνεπής συμμόρφωση στη θεραπεία και ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχούς διαχείρισης της ΓΑΔ.

 

Επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου και του πολιτιστικού υποβάθρου

Η εμπειρία και η εκδήλωση της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ) μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το πολιτισμικό υπόβαθρο. Η ΓΑΔ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η εμφάνιση είναι πιο συχνή στην παιδική ηλικία και στη μέση ηλικία. Ωστόσο, το άγχος που βιώνεται στα διάφορα στάδια της ζωής μπορεί να επικεντρώνεται σε ανησυχίες σχετικές με την ηλικία, όπως η απόδοση στο σχολείο για τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για θέματα υγείας ή οικονομικά ζητήματα.

Στην ΓΑΔ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να διαγιγνώσκονται δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Βιολογικοί παράγοντες, κοινωνική πίεση και στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο, όπως οι διακρίσεις ή η έμφυλη βία, μπορεί να συμβάλλουν σε αυτόν τον υψηλότερο επιπολασμό μεταξύ των γυναικών.

Το πολιτισμικό υπόβαθρο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βιώνουν και εκφράζουν το άγχος. Ορισμένοι πολιτισμοί μπορεί να δίνουν έμφαση ή να υποβαθμίζουν ορισμένα συμπτώματα της ΓΑΔ. Για παράδειγμα, σε ορισμένες κουλτούρες, τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι πιο αποδεκτά στην έκφραση από τα συναισθηματικά συμπτώματα. Επιπλέον, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις και το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσουν το αν τα άτομα αναζητούν βοήθεια και τον τύπο της θεραπείας που προτιμούν.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΓΑΔ, εξασφαλίζοντας πολιτισμικά ευαίσθητη και κατάλληλη για την ηλικία και το φύλο φροντίδα.

 

Προκλήσεις και υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα

Τα άτομα που ζουν με ΓΑΔ, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν συχνά διάφορες προκλήσεις. Μία από τις πρωταρχικές προκλήσεις είναι η διάχυτη παρανόηση σχετικά με τη φύση των αγχωδών διαταραχών, που οδηγεί στην παραδοχή ότι οι ανησυχίες είναι ασήμαντες ή αυτοδημιούργητες. Επιπλέον, ο χρόνιος χαρακτήρας της ΓΑΔ μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις, με τα μέλη της οικογένειας να αισθάνονται συχνά αβοήθητα ή απογοητευμένα όταν οι προσπάθειές τους να παράσχουν υποστήριξη δεν φαίνεται να ανακουφίζουν την ανησυχία του ατόμου.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους οι οικογένειες και οι κοινότητες μπορούν να παρέχουν υποστήριξη:

  • Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση της ΓΑΔ, των συμπτωμάτων της και των επιπτώσεών της μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και αποτελεσματική υποστήριξη.
  • Θεραπευτική συμμετοχή: Η οικογενειακή θεραπεία ή η συμμετοχή των σημαντικών άλλων στην ατομική θεραπεία μπορεί να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της ΓΑΔ και να εξοπλίσει τα μέλη της οικογένειας με στρατηγικές για την παροχή υποστήριξης.
  • Ομάδες υποστήριξης: Αυτές προσφέρουν στις οικογένειες την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών αντιμετώπισης.
  • Προώθηση της επαγγελματικής βοήθειας: Η ενθάρρυνση του ατόμου να αναζητήσει και να συνεχίσει τη θεραπεία μπορεί να αποτελέσει σημαντική μορφή υποστήριξης.
  • Εξάσκηση υπομονής: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση της ΓΑΔ είναι μια σταδιακή διαδικασία και όχι θέμα θέλησης. Η υπομονή και η διαβεβαίωση μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με ΓΑΔ.

 

Η εκπαίδευση σε ολόκληρη την κοινότητα σχετικά με τη ΓΑΔ και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του στίγματος και την προώθηση της έγκαιρης παρέμβασης.

 

Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές προοπτικές

Ιστορικά, η ΓΑΔ δεν αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή διαταραχή μέχρι τη δημοσίευση της τρίτης έκδοσης του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-III) το 1980. Πριν από αυτό, τα συμπτώματα χρόνιας και υπερβολικής ανησυχίας συχνά παραβλέπονταν ή διαγιγνώσκονταν λανθασμένα. Η κατανόηση της ΓΑΔ έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε, με βελτιώσεις στα διαγνωστικά κριτήρια και αυξανόμενη έρευνα που οδήγησε σε αποτελεσματικότερες στρατηγικές θεραπείας.

Όσον αφορά στη θεραπεία, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει αναδειχθεί ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τη GAD, και μια σειρά φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των SSRIs, SNRIs και βενζοδιαζεπινών, έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι μελλοντικές προοπτικές της ΓΑΔ είναι ελπιδοφόρες. Η έρευνα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην κατανόηση της γενετικής και νευροβιολογικής βάσης της ΓΑΔ, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Δίνεται επίσης συνεχής έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση, ιδίως στους νέους, για την πρόληψη της κλιμάκωσης των συμπτωμάτων.

Περαιτέρω εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η τηλεθεραπεία και οι ψηφιακές εφαρμογές ψυχικής υγείας, αναμένεται να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη θεραπεία της ΓΑΔ, αυξάνοντας την προσβασιμότητα σε αποτελεσματικές θεραπείες. Η διαρκής πρόκληση είναι να μειωθεί το στίγμα και να βελτιωθεί η παιδεία για την ψυχική υγεία στην ευρύτερη κοινότητα, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και εξασφαλίζοντας ότι η ΓΑΔ αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή | Συμπτώματα & Θεραπεία
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Showraki M, Showraki T, Brown K. Generalized Anxiety Disorder: Revisited. Psychiatr Q. 2020 Sep;91(3):905-914. doi: 10.1007/s11126-020-09747-0.

Tyrer P, Baldwin D. Generalised anxiety disorder. Lancet. 2006 Dec 16;368(9553):2156-66. doi: 10.1016/S0140-6736(06)69865-6.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Showraki M, Showraki T, Brown K. Generalized Anxiety Disorder: Revisited. Psychiatr Q. 2020 Sep;91(3):905-914. doi: 10.1007/s11126-020-09747-0.

Tyrer P, Baldwin D. Generalised anxiety disorder. Lancet. 2006 Dec 16;368(9553):2156-66. doi: 10.1016/S0140-6736(06)69865-6.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou