Σύνδεση/Εγγραφή

Αγοραφοβία

Τι είναι η Αγοραφοβία;

Η Αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο και αποφυγή χώρων ή καταστάσεων όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή όπου μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων που μοιάζουν με πανικό ή άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την παρουσία εκτός σπιτιού κατά μόνας, την παραμονή σε πλήθος ή σε ουρά, την επίβαση σε γέφυρα ή τη μετακίνηση με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο.

Η αγοραφοβία διαφέρει από άλλες αγχώδεις διαταραχές με αρκετούς τρόπους:
  • Εστίαση του φόβου: Στην αγοραφοβία, ο φόβος συνήθως επικεντρώνεται γύρω από την πιθανή δυσκολία διαφυγής ή αναζήτησης βοήθειας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού ή άλλου δυσάρεστου γεγονότος, παρά γύρω από το ίδιο το γεγονός. Αντίθετα, άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή κοινωνικού άγχους ή η ειδική φοβία, περιλαμβάνουν φόβο για συγκεκριμένες καταστάσεις, αντικείμενα ή κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
  • Συμπεριφορά αποφυγής: Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά αποφεύγουν τις φοβούμενες καταστάσεις σε τέτοιο βαθμό που η καθημερινή τους ζωή μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, οδηγώντας τους ενδεχομένως στο να μείνουν καθηλωμένοι στο σπίτι. Αυτό το επίπεδο αποφυγής είναι συνήθως πιο ακραίο από ότι σε άλλες αγχώδεις διαταραχές.
  • Συσχέτιση με διαταραχή πανικού: Η αγοραφοβία συνδέεται συχνά με τη διαταραχή πανικού και πολλά άτομα με αγοραφοβία βιώνουν κρίσεις πανικού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς να σχετίζεται με διαταραχή πανικού.
  • Ευρύ φάσμα φοβούμενων καταστάσεων: Σε αντίθεση με τις ειδικές φοβίες όπου ο φόβος επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πράγμα ή κατάσταση, η αγοραφοβία μπορεί να περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία καταστάσεων – οποιοδήποτε σενάριο όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή η βοήθεια μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμη μπορεί να γίνει πηγή φόβου.

 

Διαγνωστικά κριτήρια της Αγοραφοβίας

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την Αγοραφοβία, όπως περιγράφονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, είναι τα εξής:

  • Σημαντικός φόβος ή άγχος: Το άτομο βιώνει έντονο φόβο ή άγχος για δύο (ή περισσότερες) από τις ακόλουθες καταστάσεις:
    • Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (π.χ. αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα)
    • Παραμονή σε ανοιχτούς χώρους (π.χ. χώρους στάθμευσης, αγορές)
    • Να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα, θέατρα)
    • Να στέκεστε σε ουρά ή να βρίσκεται μέσα σε πλήθος
    • Μόνος έξω από το σπίτι
  • Αποφυγή ή ανοχή με αγωνία: Το άτομο αποφεύγει ενεργά τις καταστάσεις, απαιτεί σύντροφο ή τις υπομένει με έντονο φόβο ή άγχος.
  • Δυσανάλογος φόβος: Ο φόβος ή το άγχος είναι δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που ενέχουν οι καταστάσεις και με το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο.
  • Διάρκεια: Ο φόβος, το άγχος ή η αποφυγή είναι επίμονος, συνήθως διαρκεί για 6 μήνες ή περισσότερο.
  • Σημαντική αγωνία ή βλάβη: Ο φόβος, το άγχος ή η αποφυγή προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή βλάβη σε κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλο σημαντικό τομέα της λειτουργικότητας.

 

Δεν αποδίδεται σε άλλες ιατρικές καταστάσεις ή ουσίες: Η αγοραφοβία δεν εξηγείται καλύτερα από συμπτώματα άλλης ψυχικής διαταραχής (π.χ, φόβος εμφάνισης κρίσης πανικού σε διαταραχή πανικού- φόβος ταπείνωσης σε διαταραχή κοινωνικού άγχους- αποφυγή καταστάσεων που σχετίζονται με ιδεοληψίες σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή- φόβος αποχωρισμού από πρόσωπα προσκόλλησης σε διαταραχή άγχους αποχωρισμού- αποφυγή ή αγωνία για συγκεκριμένες καταστάσεις σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, φόβος αύξησης του βάρους στη νευρική ανορεξία- αποφυγή εξωτερικών υπενθυμίσεων γεγονότων στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή- ή αποφυγή καταστάσεων που θυμίζουν στο άτομο παρελθούσα χρήση ουσιών σε διαταραχή χρήσης ουσιών).

Όπως συμβαίνει με όλες τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας, ο προσδιορισμός της αγοραφοβίας θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μετά από συνολική αξιολόγηση. Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας βιώνει αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Πώς επιδρά η Αγοραφοβίας στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή;

Η αγοραφοβία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Σκέψεις: Τα άτομα με αγοραφοβία έχουν συχνά επίμονες, παρεμβατικές σκέψεις σχετικά με τις φοβούμενες καταστάσεις. Μπορεί να ανησυχούν συνεχώς για πιθανά συμπτώματα που μοιάζουν με πανικό ή άλλα ανησυχητικά γεγονότα και μπορεί να πιστεύουν ότι αυτές οι καταστάσεις είναι απειλητικές για τη ζωή τους ή ότι δεν θα μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια όταν χρειαστεί. Αυτές οι σκέψεις συχνά οδηγούν σε σημαντικό άγχος και μπορεί να δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση σε οτιδήποτε άλλο.

Συναισθήματα: Η αγοραφοβία χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα φόβου και άγχους σε σχέση με τις φοβισμένες καταστάσεις. Τα άτομα με αγοραφοβία μπορεί επίσης να αισθάνονται παγιδευμένα, αβοήθητα ή αμήχανα. Μπορεί να βιώνουν κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθήματα τρόμου, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια, ζάλη ή αίσθημα απώλειας του ελέγχου.

Καθημερινή ζωή: Η αγοραφοβία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά αποφεύγουν τις καταστάσεις που φοβούνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς σε πολλούς τομείς της ζωής. Μπορεί να δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους, να ταξιδέψουν, να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο, να επισκεφθούν δημόσιους χώρους ή να βρεθούν σε πλήθος ανθρώπων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με αγοραφοβία μπορεί να μείνει καθηλωμένο στο σπίτι. Αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στη διατήρηση της εργασίας και συνολικά μειωμένη ποιότητα ζωής.

 

Παράγοντες Κινδύνου της Αγοραφοβίας

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη μέλους της οικογένειας με αγοραφοβία ή άλλες αγχώδεις διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγοραφοβίας.
  • Προσωπικό ιστορικό αγχωδών διαταραχών ή κρίσεων πανικού: Όσοι έχουν ιστορικό αγχωδών διαταραχών, ιδίως διαταραχής πανικού, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Τραυματικά ή στρεσογόνα γεγονότα: Η βίωση τραυματικών ή ιδιαίτερα στρεσογόνων γεγονότων, όπως η κακοποίηση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή η επίθεση, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αγοραφοβίας.
  • Παράγοντες προσωπικότητας: Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως ο νευρωτισμός και η αναστολή της συμπεριφοράς, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
  • Φύλο: Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αγοραφοβία συχνότερα από τους άνδρες.
  • Ηλικία: Η αγοραφοβία αναπτύσσεται συνήθως στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενήλικης ζωής.

 

Στρατηγικές πρόληψης της Αγοραφοβίας

  • Έγκαιρη παρέμβαση: Εάν υπάρχουν συμπτώματα άγχους ή κρίσεων πανικού, η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε αγοραφοβία.
  • Στρατηγικές αντιμετώπισης: Η εκμάθηση υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης και τεχνικών διαχείρισης του άγχους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του φόβου.
  • Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση των αγχωδών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων και να ενθαρρύνει την έγκαιρη θεραπεία.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, καθώς ενισχύει τη διάθεσή σας και λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό.
  • Υγιεινός τρόπος ζωής: Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και παράνομων ουσιών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συνολικών επιπέδων άγχους.
  • Δίκτυα υποστήριξης: Η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων και η ύπαρξη ενός καλού δικτύου υποστήριξης μπορεί να προσφέρει συναισθηματική βοήθεια.

 

Τρέχουσες Επιλογές θεραπείας 

Η θεραπεία της αγοραφοβίας είναι γενικά αρκετά αποτελεσματική και συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ψυχοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής:

Ψυχοθεραπεία: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αγοραφοβίας. Διδάσκει δεξιότητες για την κατανόηση και την αλλαγή των μοτίβων σκέψης που οδηγούν στο φόβο και το άγχος.

Θεραπεία έκθεσης: Μια υποκατηγορία της CBT, η θεραπεία έκθεσης, περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση στις καταστάσεις που προκαλούν φόβο και άγχος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έκθεση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίδρασης του φόβου.

Φαρμακευτική αγωγή: Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI) είναι οι κατηγορίες αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιούνται συνήθως. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν βενζοδιαζεπίνες, αλλά συνήθως θεωρούνται βραχυπρόθεσμη θεραπεία λόγω του κινδύνου εξάρτησης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η καλή υγιεινή του ύπνου και η αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ και των παράνομων ναρκωτικών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ομάδες υποστήριξης: Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να συνδεθούν με άλλους που αντιμετωπίζουν τους ίδιους αγώνες. Μπορούν να παρέχουν κατανόηση, συμβουλές και ενθάρρυνση.

Τεχνικές χαλάρωσης: Η ενσυνειδητότητα, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και να αυξήσουν τα συναισθήματα ηρεμίας και ευεξίας.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα συγκεκριμένα συμπτώματα του ατόμου, τη σοβαρότητα της αγοραφοβίας, την προσωπική του προτίμηση, την παρουσία τυχόν συνοδών ψυχικών ή σωματικών διαταραχών και άλλους παράγοντες. Με την κατάλληλη θεραπεία, πολλά άτομα με αγοραφοβία μπορούν να ζήσουν μια ικανοποιητική, λειτουργική ζωή.

 

Επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου και του πολιτιστικού υποβάθρου

Η Αγοραφοβία μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και πολιτισμικού υπόβαθρου, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται, βιώνεται και αντιμετωπίζεται η διαταραχή.

Ηλικία: Η Αγοραφοβία αρχίζει συχνά στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενήλικης ζωής, αλλά μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν ξεκινά σε νεότερη ηλικία, μπορεί να είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπισή της, επειδή τα νεότερα άτομα μπορεί να μην έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες αντιμετώπισης για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, η διαταραχή μπορεί να παρεμποδίσει σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως η αποχώρηση από το σπίτι για το πανεπιστήμιο ή η έναρξη μιας εργασίας.

Φύλο: Η Αγοραφοβία διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές διαφορές, ή σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι ρόλοι των φύλων και οι κοινωνικές προσδοκίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνδρες ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας λόγω του στίγματος, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά διάγνωσης.

Πολιτιστικό υπόβαθρο: Οι πολιτισμικές πεποιθήσεις και πρακτικές μπορούν να επηρεάσουν την κατανόηση, την ερμηνεία και την έκφραση των συμπτωμάτων αγοραφοβίας. Σε ορισμένους πολιτισμούς, τα συμπτώματα μπορεί να αποδίδονται σε υπερφυσικά ή θρησκευτικά φαινόμενα και να μην αναγνωρίζονται ως διαταραχή της ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο την προθυμία του ατόμου να αναζητήσει θεραπεία όσο και τα είδη των θεραπειών που θεωρούνται αποδεκτά. Επιπλέον, τα άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως γλωσσικά εμπόδια ή έλλειψη πολιτισμικά ικανών παρόχων.

Στο πλαίσιο της φροντίδας ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό για τους κλινικούς ιατρούς να έχουν κατανόηση αυτών των παραγόντων και να παρέχουν πολιτισμικά κατάλληλη φροντίδα. Η προσαρμογή των θεραπευτικών προσεγγίσεων στην ηλικία, το φύλο και το πολιτισμικό υπόβαθρο του ατόμου μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να διασφαλίσει ότι η φροντίδα είναι με σεβασμό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου.

 

Προκλήσεις και υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα

Η Αγοραφοβία μπορεί να δημιουργήσει πολλές προκλήσεις όχι μόνο για τα άτομα που πάσχουν από αυτήν αλλά και για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Παρεξήγηση και στίγμα: Η φύση της αγοραφοβίας μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί από όσους δεν έχουν την πάθηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενσυναίσθησης, παρερμηνείες της συμπεριφοράς του ατόμου, ακόμη και στιγματισμό.

Κοινωνική απομόνωση: Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την κατάσταση.

Επιπτώσεις στις σχέσεις: Τα μέλη της οικογένειας και οι στενοί φίλοι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή επιβαρυμένοι, ειδικά όταν ο φόβος του ατόμου για ορισμένες καταστάσεις περιορίζει τις κοινές δραστηριότητες.

Οικονομικές προκλήσεις: Εάν είναι σοβαρή, η αγοραφοβία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα εργασίας ή φοίτησης στο σχολείο, οδηγώντας σε οικονομικές δυσκολίες.

Υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα: Η παροχή του σωστού είδους υποστήριξης μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αγοραφοβίας.

Ψυχοεκπαίδευση: Η μάθηση σχετικά με την αγοραφοβία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας και της κοινότητας να κατανοήσουν την εμπειρία του ατόμου και να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του.

Ενθάρρυνση: Η ενθάρρυνση του ατόμου να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια και να τηρήσει το θεραπευτικό του πρόγραμμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Υπομονή και κατανόηση: Να είστε υπομονετικοί. Γιορτάστε τα μικρά βήματα και επιτεύγματα και αποφύγετε να πιέζετε το άτομο να αντιμετωπίσει καταστάσεις για τις οποίες δεν είναι έτοιμο.

Συναισθηματική υποστήριξη: Το να είστε απλώς εκεί για να ακούσετε και να προσφέρετε λόγια παρηγοριάς μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Συμπερίληψη: Συνεχίστε να συμπεριλαμβάνετε τα άτομα σε σχέδια και δραστηριότητες, ακόμη και αν συχνά αρνούνται. Η γνώση ότι εξακολουθούν να αποτελούν μέρος μιας κοινότητας μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και ελπίδα.

Επαγγελματική υποστήριξη: Η οικογενειακή θεραπεία ή οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι ευεργετικές τόσο για το άτομο με αγοραφοβία όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα, παρέχοντας στρατηγικές για τη διαχείριση της κατάστασης και ευκαιρίες σύνδεσης με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

 

Ιστορική Αναδρομή και Μελλοντικές Προοπτικές

Ο όρος “αγοραφοβία” επινοήθηκε από τον Γερμανό ψυχίατρο Carl Westphal στα τέλη του 19ου αιώνα, προερχόμενος από τις ελληνικές λέξεις “αγορά” και “φοβία”. Αρχικά, χαρακτηριζόταν κυρίως ως φόβος των ανοιχτών χώρων, αλλά με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίστηκε ως μια πιο σύνθετη διαταραχή που περιλαμβάνει φόβο για μια σειρά καταστάσεων, ιδίως εκείνων από τις οποίες η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη.

Στο παρελθόν, η αγοραφοβία συχνά αντιμετωπιζόταν με μακροχρόνια χρήση ηρεμιστικών, η οποία μπορούσε να οδηγήσει σε εξάρτηση και δεν αντιμετώπιζε τα βαθύτερα αίτια της διαταραχής. Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) στα τέλη του 20ού αιώνα αποτέλεσε σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της αγοραφοβίας. Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στην αλλαγή των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών και έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αγοραφοβίας.

Το μέλλον της θεραπείας της αγοραφοβίας είναι ελπιδοφόρο, με συνεχή έρευνα για τη βελτίωση της κατανόησης της διαταραχής και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Οι εξελίξεις στις νευροεπιστήμες μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων εγκεφαλικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αγοραφοβία, οδηγώντας ενδεχομένως σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Επιπλέον, η άνοδος της τηλεθεραπείας και των ψηφιακών πόρων ψυχικής υγείας θα μπορούσε να καταστήσει τη θεραπεία πιο προσιτή, ιδίως για τα άτομα με σοβαρή αγοραφοβία που μπορεί να δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους.

Επιπλέον, διερευνάται επίσης ο πιθανός ρόλος της εικονικής πραγματικότητας στη θεραπεία έκθεσης. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στα άτομα να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν επίφοβες καταστάσεις σε ένα ελεγχόμενο, ασφαλές περιβάλλον.

Καθώς το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία συνεχίζει να μειώνεται, ελπίζουμε ότι περισσότερα άτομα με αγοραφοβία θα αναζητήσουν βοήθεια και θα επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις στη φροντίδα. Τελικά, ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αγοραφοβία, επιτρέποντάς τους να ζουν μια ικανοποιητική και ικανοποιητική ζωή.

Αγοραφοβία: Διάγνωση, Επίδραση, Υποστήριξη & Θεραπείες
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Asmundson GJ, Taylor S, Smits JA. Panic disorder and agoraphobia: an overview and commentary on DSM-5 changes. Depress Anxiety . 2014 Jun;31(6):480-6

Bandelow B, Michaelis S, Wedekind D. Treatment of anxiety disorders. Dialogues Clin Neurosci. 2017 Jun;19(2):93-107.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Asmundson GJ, Taylor S, Smits JA. Panic disorder and agoraphobia: an overview and commentary on DSM-5 changes. Depress Anxiety . 2014 Jun;31(6):480-6

Bandelow B, Michaelis S, Wedekind D. Treatment of anxiety disorders. Dialogues Clin Neurosci. 2017 Jun;19(2):93-107.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou