Σύνδεση/Εγγραφή

Λεξικό Όρων

Αυτό το Λεξικό Όρων καλύπτει τους κύριους όρους που σχετίζονται με τον ναρκισσισμό και τη ναρκισσιστική κακοποίηση. Το λεξικό αυτό έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να γνωρίσεις και να κατανοήσεις αυτούς τους όρους με απλό και σαφή τρόπο. Έτσι, θα μπορέσεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να αντιληφθείς τις δυναμικές που χαρακτηρίζουν τις ναρκισσιστικές σχέσεις και συμπεριφορές.

Μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές, όπου εμπλέκουν ένα τρίτο άτομο στη σχέση τους με το θύμα, με σκοπό να διχάσουν και να κυριαρχήσουν.

Μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, όπου ο δράστης προσπαθεί να κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για την πραγματικότητα και την κρίση του, κάνοντάς τον να νιώθει σαν να τρελαίνεται. Μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να αμφισβητήσουν την εμπειρία, τις αντιλήψεις, τις αναμνήσεις ή τα συναισθήματα του θύματος, με σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση κι αβεβαιότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των αναμνήσεων του θύματος, την υπονόμευση των συναισθημάτων τους ή την απόρριψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ένα άτομο που εξαρτάται υπερβολικά από άλλα άτομα για την επιβίωση, την ταυτότητα και την αυτοπραγία του, δημιουργώντας μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης.

Η μελέτη των ψυχολογικών και συμπεριφορικών διαταραχών, καθώς και των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους.

Η πρακτική του να τερματίζεται μια προσωπική σχέση ξαφνικά και χωρίς εξήγηση, αποκόπτοντας κάθε επικοινωνία με το άλλο άτομο.

Η τάση κάποιων ατόμων να αποδίδουν τα δικά τους αρνητικά χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές σε άλλους, χωρίς να αναγνωρίζουν την προέλευσή τους στον ίδιο τους τον εαυτό.

Μια χειριστική τακτική, όπου ένα άτομο προσπαθεί να κάνει κάποιον άλλον να νιώσει υπεύθυνος, ενοχικά ή υποχρεωτικά, για να πετύχει τους δικούς του σκοπούς.

Μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να προσπαθήσουν να επανέλθουν στη ζωή των θυμάτων τους, αφού έχουν τερματίσει τη σχέση ή έχουν απομακρυνθεί. Συχνά περιλαμβάνει τη χρήση χειριστικών μηνυμάτων και πράξεων.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι τους αντιλαμβάνονται, συχνά με σκοπό να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους.

Ένα άτομο που παρέχει στον ναρκισσιστή την προσοχή, την επιβεβαίωση και την ενέργεια που αυτός αναζητά. Οι τροφοδότες είναι συχνά θύματα της ναρκισσιστικής κακοποίησης και μπορεί να πέσουν στην παγίδα της διατήρησης της σχέσης με τον ναρκισσιστή, παρά την τοξική του συμπεριφορά.

Live your life with dignity...

don't allow people pray on you...

Η περίοδος κατά την οποία ο ναρκισσιστής εξυμνεί υπερβολικά  και προβάλλει μια ιδανική εικόνα του εαυτού του και του θύματος, με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του θύματος.

Η περίοδος κατά την οποία ο ναρκισσιστής αρχίζει να κριτικάρει, να ταπεινώνει και να περιφρονεί το θύμα, αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Η περίοδος κατά την οποία ο ναρκισσιστής απορρίπτει ή απομακρύνεται από το θύμα, αφού έχει εκμεταλλευτεί τις ανάγκες και τους πόρους του.

Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία εξιδανίκευσης, υποτίμησης και απόρριψης που ακολουθεί ο ναρκισσιστής στις σχέσεις του.

Αναφέρεται στην παρουσία ναρκισσιστικών τάσεων σε θεραπευτές ή άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Ο θεραπευτικός ναρκισσισμός μπορεί να εκφραστεί μέσω της υπερεκτίμησης των ικανοτήτων του θεραπευτή, της υποτίμησης των ασθενών ή των συναδέλφων, ή της αποφυγής να λάβουν υπόψη τις απόψεις και τα συναισθήματα των ασθενών.

Αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να διατηρεί μια ισορροπημένη και ρεαλιστική αυτοεκτίμηση, χωρίς να υποπέσει σε υπερβολική αυτοθαυμασία ή ναρκισσιστική συμπεριφορά. Το άτομο με υγιή ναρκισσισμό είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις αδυναμίες και τις ατέλειες του, αλλά ταυτόχρονα να εκτιμά τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Ο υγιής ναρκισσισμός μπορεί να συμβάλει στην αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την αυτοβελτίωση.

Ελάχιστες, μικρές και ψεύτικες ενδείξεις αγάπης που δίνουν οι ναρκισσιστές στο θύμα, ανάμεσα στην κακοποίηση. Με αυτές, κρατούν το θύμα στη σχέση, το οποίο τις μεγιστοποιεί στο μυαλό του, πιστεύοντας έτσι ότι ο ναρκισσιστής όντως το θέλει και το αγαπάει.

Η τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να διατηρούν την επαφή με τα θύματά τους, στέλνοντας αόριστα και ασαφή μηνύματα που δίνουν ψευδαισθήσεις ελπίδας για μια βελτιωμένη σχέση ή επανασύνδεση.

Η συχνή αποφυγή της διατήρησης συναισθηματικής εγγύτητας και της αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα, η οποία είναι κοινή στη συμπεριφορά των ναρκισσιστών.

Αναφέρεται σε μια μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται με την απώλεια της ναρκισσιστικής υποστήριξης, όπως η επιβεβαίωση, η προσοχή ή η εκτίμηση από τους άλλους. Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσιστική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα ανασφάλειας, ευαισθησίας στην κριτική και αίσθηση αποτυχίας ή ανεπάρκειας.

Ένας τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα θύματα των ναρκισσιστών, στον οποίο απαντούν στα μηνύματα και τις επιθέσεις των ναρκισσιστών με ουδέτερο, μη συναισθηματικό και συγκρατημένο τρόπο, προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή σε τοξικές συζητήσεις και να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Η πράξη του να εκμεταλλεύεται κάποιος την εμπιστοσύνη, την αγάπη ή τη συμπάθεια ενός ατόμου για προσωπικό όφελος ή για την επίτευξη των στόχων του. Οι ναρκισσιστές συχνά εκμεταλλεύονται τα θύματά τους για να κερδίσουν προσοχή, επιβεβαίωση, υλικά αγαθά ή άλλες μορφές εξουσίας.

Η τακτική των ναρκισσιστών να παρακολουθούν και να ελέγχουν στενά τις ενέργειες, τις συζητήσεις και τις επικοινωνίες των θυμάτων τους, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο και την εξουσία στη σχέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκοπεία των μηνυμάτων, την αναζήτηση πληροφοριών για τη ζωή των θυμάτων ή τη χρήση των πληροφοριών που συλλέγουν για να τους ελέγχουν και να τους τιμωρούν.

Η τακτική των ναρκισσιστών να βάζουν τον εαυτό τους σε ένα βάθρο, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως τέλειο, αψεγάδιαστο και ανώτερο από τους άλλους. Ταυτόχρονα, μπορεί να υποτιμούν και να απορρίπτουν τα άλλα άτομα, ιδίως τα θύματά τους.

Το να επιτίθεται κάποιος σε άλλους από μια θέση ασφάλειας ή ανωνυμίας, χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων του. Οι ναρκισσιστές μπορεί να επιτίθενται εκ του ασφαλούς για να καταδικάσουν, να επικρίνουν ή να υπονομεύσουν τους άλλους, χωρίς να αντιμετωπίζουν την αντίδραση ή την αντίσταση του θύματος.

Η αντίφαση που παρουσιάζεται όταν οι ναρκισσιστές απαιτούν την τήρηση ορισμένων κανόνων ή προτύπων από τους άλλους, ενώ οι ίδιοι δεν τους τηρούν. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτούν από τα θύματά τους αφοσίωση και ειλικρίνεια, ενώ οι ίδιοι είναι απομακρυσμένοι και διαπράττουν πράξεις προδοσίας.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ναρκισσιστές στον εξωτερικό κόσμο για να κρύψουν την πραγματική τους φύση. Το προσωπείο συχνά είναι επιτυχημένο, χαρισματικό και πειστικό, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ο ναρκισσιστής είναι ένα άτομο άξιο θαυμασμού .

let go of the toxicity around you...

...and focus on your inner love!

Μια μορφή ναρκισσισμού που χαρακτηρίζεται από την υπεροψία, την αλαζονεία και την αδιαλλαξία. Τα άτομα με φανερό ναρκισσισμό εκδηλώνουν υπερβολική αυτοεκτίμηση, αδυναμία να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων και απαίτηση για θαυμασμό.

Μια μορφή ναρκισσισμού που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ευαισθησία, την ανασφάλεια και την τάση για εσωστρέφεια. Τα άτομα με ευάλωτο ναρκισσισμό μπορεί να φαίνονται ανασφαλή και να χρειάζονται διαρκή επιβεβαίωση και καθοδήγηση.

Αναφέρεται στην τάση κάποιων ατόμων να εκδηλώνουν ναρκισσιστική συμπεριφορά σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως το να αναζητούν διαρκώς την προσοχή και τα επαίνους των άλλων ή το να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Ο κοινωνικός ναρκισσισμός μπορεί να περιλαμβάνει επίσης την τάση να επιδεικνύουν κοινωνικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το να διακόπτουν συνεχώς τους άλλους ή να αποκλείουν άλλα άτομα από τις συζητήσεις.

Αναφέρεται σε μια πιο επιθετική κι επιβλαβή μορφή ναρκισσισμού, όπου το άτομο επιδεικνύει μια συνεχή τάση για ψυχολογική κακοποίηση, εκμετάλλευση και καταπίεση των άλλων προκειμένου να επιβεβαιώσει το αίσθημα ανωτερότητάς τους και να εξασφαλίσει την προσοχή και την εκτίμηση που επιθυμεί. Τα άτομα με κακοήθη ναρκισσισμό δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το συναισθηματικό ή και σωματικό πόνο των άλλων προς όφελός τους.

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο παιδί της οικογένειας που ο ναρκισσιστής γονιός επιλέγει ως αγαπημένο και αποδέκτη των υψηλότερων προσδοκιών και επιδόσεων. Το "χρυσό παιδί" μπορεί να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης και να λαμβάνει έπαινο για τις επιτυχίες του, ενώ τα άλλα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν αδικία και απόρριψη.

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο παιδί της οικογένειας που ο ναρκισσιστής γονέας επιλέγει για να εκτονώσει το θυμό και τα αρνητικά συναισθήματά του. Το παιδί "αποδιοπομπαίος τράγος" κατηγορείται και υποβαθμίζεται συστηματικά, ανεξάρτητα από την πραγματική συμπεριφορά του.

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο παιδί της οικογένειας που παραμελείται από τον ναρκισσιστή γονιό και την υπόλοιπη οικογένεια. Το "χαμένο παιδί" μπορεί να αντιμετωπίζει αδιαφορία, να κρύβει τις συναισθηματικές ανάγκες του, και να αναζητά αυτονομία μέσα από την απομόνωση.

Αυτοί είναι οι συμπαραστάτες του ναρκισσιστή, που εκτελούν τις εντολές του και βοηθούν στην κακοποίηση του θύματος. Στην οικογενειακή δυναμική, οι συμπαραστάτες μπορεί να είναι άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλοι που έχουν πειστεί από τον ναρκισσιστή γονέα να συμμετέχουν στην κακοποίηση.

Ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα τον ναρκισσιστή γονιό, επιτρέποντας τη συνέχιση της κακοποίησης. Ο συνεργάτης μπορεί να αρνείται την κακοποίηση, να προσπαθεί να τη δικαιολογήσει ή να παραμείνει ουδέτερος, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία στην οικογένεια.

Αναφέρεται σε άτομα που δεν πληρούν ακριβώς τα κριτήρια για τη διάγνωση της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, αλλά εμφανίζουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της. Τα άτομα με συναφή ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί να είναι επίσης αυτοεπικεντρωμένα, να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους ή να αναζητούν διαρκώς την προσοχή των άλλων, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να μην είναι τόσο έντονα όσο στη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας.

Εάν θέλεις να μου κάνεις κάποια ερώτηση...

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΑΝΘΙΣΕ ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΕΥΡΥΝΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥ
ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΑΝΘΙΣΕ ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΕΥΡΥΝΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥ

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou