Σύνδεση/Εγγραφή

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Τι είναι η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας;

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ) ανήκει στην ομάδα Β των διαταραχών προσωπικότητας και χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο μεγαλομανίας, υπέρμετρη ανάγκη για θαυμασμό και συνήθως πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης προς τους άλλους. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά πιστεύουν ότι κατέχουν πρωταρχική θέση στη ζωή όλων όσων γνωρίζουν. Οι σχέσεις τους συχνά χαρακτηρίζονται από εκμετάλλευση, ανικανότητα διαχείρισης οποιασδήποτε κριτικής και μια αίσθηση δικαιώματος που μπορεί να φαίνεται εξωφρενικά αλαζονική στους άλλους.

Ο ναρκισσισμός, αντίθετα, είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που όλα τα άτομα διαθέτουν σε κάποιο βαθμό. Περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση, ένα υγιές επίπεδο αυτοεκτίμησης και η διεκδικητικότητα. Γίνεται προβληματικός όταν αυτά τα χαρακτηριστικά διογκώνονται ή γίνονται ακραία, οδηγώντας σε επιζήμιες επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διακρίνουμε ότι ενώ όλα τα άτομα με ΝΔΠ είναι ναρκισσιστικά, δεν έχουν ΝΔΠ όλα τα άτομα που εμφανίζουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια συγκεκριμένη και σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, όροι όπως “ναρκισσιστής” ή “ναρκισσισμός” έχουν γίνει συνήθεις στην καθημερινή γλώσσα, και συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν κάποιον που είναι υπερβολικά εγωκεντρικός ή αναζητά την προσοχή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η διάκριση μεταξύ των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και της κλινικής διαταραχής.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του όρου “ναρκισσιστής” στη λαϊκή κουλτούρα μπορεί να συμβάλλει σε παρανοήσεις και παρεξηγήσεις σχετικά με την ΝΔΠ. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου σε πολλούς τομείς. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία για τον χαρακτηρισμό ατόμων χωρίς επίσημη διάγνωση. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιούνται οι όροι αυτοί κατάλληλα και με πλήρη κατανόηση.

 

Διαγνωστικά Κριτήρια της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας

Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας σύμφωνα με το DSM-5 είναι τα εξής:

Διάχυτο πρότυπο μεγαλείου (στη φαντασία ή τη συμπεριφορά), ανάγκης για θαυμασμό κι έλλειψης ενσυναίσθησης, με έναρξη στην πρώιμη ενήλικη ζωή του ατόμου και παρουσία σε ποικιλία πλαισίων, όπως φαίνεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα:

  • Μεγαλειώδης αίσθηση σημαντικότητας του εαυτού.
  • Ενασχόληση με φαντασιώσεις δύναµης, επιτυχίας, ευφυΐας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης.
  • Πιστεύει ότι είναι μοναδικός, ανώτερος και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από άτομα και θεσμούς υψηλού κύρους.
  • Ανάγκη για συνεχή θαυμασμό από τους άλλους.
  • Αίσθηση ότι δικαιούται ειδική μεταχείριση και υπακοή από τους άλλους.
  • Εκμετάλλευση των άλλων για την επίτευξη προσωπικού κέρδους.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: είναι απρόθυμο να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα και τις ανάγκες άλλων.
  • Έντονη ζήλια για τους άλλους και πεποίθηση ότι οι άλλοι είναι εξίσου ζηλόφθονοι.
  • Αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά και στάση.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα κριτήρια προορίζονται για χρήση από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δεν προορίζονται για να κάνουν διάγνωση οι μη ειδικοί στον εαυτό τους ή σε άλλους. Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

 

Επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ) μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Η ίδια η φύση της ΝΔΠ διαστρεβλώνει την αυτοεικόνα, τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τη διαπροσωπική λειτουργία και τον έλεγχο των παρορμήσεων ενός ατόμου, οδηγώντας σε μια σειρά από δυσκολίες.

Σκέψεις: Τα άτομα με ΝΔΠ έχουν συνήθως μια μεγαλειώδη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι, μοναδικοί και κατανοητοί μόνο από άλλα άτομα υψηλού κύρους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή αλαζονείας, πιστεύοντας ότι έχουν πάντα δίκιο και απορρίπτοντας τις απόψεις ή τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί επίσης να φαντασιώνονται απεριόριστη επιτυχία, δύναμη, λάμψη, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.

Συναισθήματα: Η ΝΔΠ χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να αναγνωρίσουν ή να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί επίσης να βιώνουν έντονο φθόνο ή να πιστεύουν ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν. Επιπλέον, η αυτοεκτίμησή τους είναι εν γένει πολύ εύθραυστη. Παρόλο που μπορεί να επιδεικνύουν προς τα έξω έντονη αυτοπεποίθηση, εσωτερικά μπορεί να παλεύουν με μια διάχυτη αίσθηση κενού, ανασφάλειας κι ανεπάρκειας.

Καθημερινή ζωή: Όσον αφορά στην καθημερινή ζωή, τα άτομα με ΝΔΠ συχνά δυσκολεύονται στις σχέσεις. Μπορεί να συνάπτουν σχέσεις για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους ή για να αποκομίσουν οφέλη και όχι από γνήσια στοργή ή ενδιαφέρον. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασταθείς και να χαρακτηρίζονται από έλλειψη κατανόησης ή σεβασμού των ορίων των άλλων, συνεχείς απαιτήσεις για προσοχή και θαυμασμό και αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση υγιών προσωπικών κι επαγγελματικών σχέσεων.

Οι επιπτώσεις της ΝΔΠ στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή ενός ατόμου μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές και να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική ποιότητα ζωής του. Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις αυτής της διαταραχής.

 

Παράγοντες Κινδύνου της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας

Οι παράγοντες κινδύνου για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (ΝΔΠ) είναι πολύπλοκοι και πολυδιάστατοι και συνήθως αποτελούν ένα συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Γενετική: Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές προσωπικότητας όπως η ΝΔΠ συχνά εμφανίζονται σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει ενδεχομένως την ύπαρξη μιας γενετικής συνιστώσας.

Περιβάλλον: Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, ιδίως εκείνες που αφορούν το γονεϊκό μοντέλο, είναι πολύ σημαντικές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική περιποίηση, εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες ή, αντίθετα, παραμέληση ή κακοποίηση.

Πολιτιστικές επιρροές: Κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Η διαβίωση σε κοινωνίες ή πολιτισμούς που εκτιμούν τον ατομικισμό και την αυτοπροβολή έναντι της κοινότητας και της συνεργασίας μπορεί να ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών.

 

Στρατηγικές πρόληψης της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας

Η πρόληψη της ΝΔΠ αποτελεί πρόκληση λόγω της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης των παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της. Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές:

Υγιείς πρακτικές γονεϊκής φροντίδας: Η διασφάλιση ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον αγάπης, υποστήριξης και σταθερότητας μπορεί να βοηθήσει. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό ρεαλιστικών προσδοκιών, τη μη υπερβολική περιποίηση ή παραμέληση του παιδιού και τη διδασκαλία της ενσυναίσθησης και του σεβασμού για τους άλλους.

Έγκαιρη παρέμβαση: Εάν παρατηρηθούν πρώιμα σημάδια ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών σε ένα παιδί ή έφηβο, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση αυτών των χαρακτηριστικών και την πρόληψη της εμφάνισης μιας πλήρως ανεπτυγμένης ΝΔΠ.

Προώθηση της υγιούς αυτοεκτίμησης: Ενθαρρύνετε τη ρεαλιστική αυτογνωσία, τον καθορισμό και την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων και την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων.

Εκπαίδευση στην ανθεκτικότητα: Στρατηγικές που προάγουν την ανθεκτικότητα, όπως η επίλυση προβλημάτων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η αντιμετώπιση του στρες και των αποτυχιών, μπορεί να βοηθήσουν στον μετριασμό της ανάπτυξης διαταραχών προσωπικότητας.

 

Τρέχουσες Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας (ΝΔΠ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα άτομα με ΝΔΠ δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ή μπορεί να αισθάνονται στιγματισμένα και να αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια. Ωστόσο,  εάν το θελήσουν πραγματικά και αναζητήσουν βοήθεια, η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

  • Ψυχοθεραπεία: Η κύρια μορφή θεραπείας για την ΝΔΠ είναι η ψυχοθεραπεία. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΝΔΠ να σχετιστούν με τους άλλους με έναν πιο υγιή και συμπονετικό τρόπο, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίσουν τα τρωτά τους σημεία. Οι επιμέρους τύποι ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:
  • Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Αυτή βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν τις ανθυγιεινές, αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να τις αντικαταστήσουν με υγιείς και θετικές.
  • Ψυχοδυναμική θεραπεία: Αυτή στοχεύει στην αποκάλυψη ασυνείδητων σκέψεων και συμπεριφορών για την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων τους.
  • Θεραπεία σχημάτων: Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αλλάξουν τα μοτίβα της ζωής τους και τις αυτοαντιλήψεις που διαμόρφωσαν νωρίς στη ζωή τους.
  • Ομαδική θεραπεία: Αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να διδάξει στα άτομα με ΝΔΠ πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των δικών τους συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων.
  • Οικογενειακή θεραπεία: Η ΝΔΠ συχνά επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια, οπότε η θεραπεία με τη συμμετοχή των μελών της οικογένειας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ΝΔΠ, οι συναφείς καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία για την ΝΔΠ απαιτεί χρόνο, υπομονή και συνέπεια. Αν και μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση με ένα προσαρμοσμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας και πάνω από όλα τη δέσμευση του ίδιου του ατόμου στη διαδικασία.

 

Επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου και του πολιτιστικού υποβάθρου

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ) μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα άτομα και διάφοροι δημογραφικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το πολιτισμικό υπόβαθρο, μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση και τη σοβαρότητα της διαταραχής.

Ηλικία: Ενώ τα συμπτώματα της ΝΔΠ εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, δεν μειώνονται πάντα με την ηλικία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν, ειδικά αν η αυτοεκτίμηση του ατόμου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωματική του ελκυστικότητα ή την παραγωγικότητά του. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν και αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν αλλαγές στην εμφάνιση και τις ικανότητές τους, τα άτομα με ΝΔΠ μπορεί να παλεύουν με αισθήματα ανασφάλειας ή αναξιότητας. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να εντείνει τα συμπτώματά τους, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή τους.

Φύλο: Παραδοσιακά έχει θεωρηθεί ότι η ΝΔΠ είναι πιο συχνή στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός είναι σχεδόν ίσος μεταξύ των δύο φύλων. Αυτή η απόκλιση μπορεί να οφείλεται στις κοινωνικές προσδοκίες και στα έμφυλα στερεότυπα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Ενώ οι άνδρες μπορεί να επιδεικνύουν πιο εμφανή ναρκισσισμό, όπως μεγαλομανία, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν συγκαλυμμένα χαρακτηριστικά, όπως υπερευαισθησία.

Πολιτιστικό υπόβαθρο: Οι πολιτιστικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται και γίνεται αντιληπτή η ΝΔΠ. Σε κοινωνίες που εκτιμούν ιδιαίτερα τα ατομικά επιτεύγματα και το κύρος, οι ναρκισσιστικές συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο διαδεδομένες και ακόμη και να ενθαρρύνονται. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διαφοροποιείται η πολιτισμικά εξαρτημένη συμπεριφορά από μια γνήσια διαταραχή προσωπικότητας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που θεωρείται ναρκισσιστικό σε μια κουλτούρα μπορεί να θεωρείται ως διεκδικητικότητα ή αυτοπεποίθηση σε μια άλλη. Οι θεραπευτές θα πρέπει, επομένως, να προσεγγίζουν την ΝΔΠ από μια πολιτισμικά ευαίσθητη οπτική για να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

 

Προκλήσεις και Υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα

Η υποστήριξη ενός ατόμου με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (ΝΔΠ) μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση. Η εγγενώς εγωκεντρική φύση της ΝΔΠ μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που είναι δύσκολο να ανεχθούν οι άλλοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική συναισθηματική φόρτιση σε όσους βρίσκονται κοντά στο άτομο με ΝΔΠ.

Παρ’ όλα αυτά, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση της ΝΔΠ με τους ακόλουθους τρόπους:

Ψυχοεκπαίδευση: Η κατανόηση της ΝΔΠ είναι το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα. Η κατανόηση της διαταραχής μπορεί να βοηθήσει τους οικείους να μην εσωτερικεύουν τις συμπεριφορές του ατόμου και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Θέσπιση ορίων: Η θέσπιση υγιών ορίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συναισθηματικής ευημερίας του ατόμου.

Ομάδες υποστήριξης και θεραπεία: Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ή η συμμετοχή σε θεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για την ανταλλαγή εμπειριών και την εκμάθηση στρατηγικών για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της ΝΔΠ.

Αυτοφροντίδα: Η φροντίδα της ψυχικής υγείας του ατόμου είναι ζωτικής σημασίας όταν σχετίζεται με ένα άτομο με ΝΔΠ. Η προτεραιότητα της αυτοφροντίδας, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας αν χρειαστεί και η εξασφάλιση ενός προσωπικού δικτύου υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους που μπορεί να συνοδεύει αυτές τις σχέσεις.

Ενθάρρυνση της θεραπείας: Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, η ενθάρρυνση του ατόμου με ΝΔΠ να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι ευεργετική.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η καλύτερη απόφαση μπορεί να είναι ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή των επαφών, ειδικά αν το άτομο με ΝΔΠ αρνείται τη θεραπεία ή αν η συμπεριφορά του γίνεται κακοποιητική. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία και θα πρέπει να συζητηθεί με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ενώ είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη των ατόμων με διαταραχές ψυχικής υγείας, δεν πρέπει να διακυβεύεται η προσωπική ασφάλεια και η ψυχική υγεία. Να θυμάστε πάντα ότι δεν πειράζει να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία.

 

Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές προοπτικές

Η έννοια του ναρκισσισμού έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε το είδωλό του. Ωστόσο, η κλινική κατανόηση της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας (ΝΔΠ) έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Σίγκμουντ Φρόιντ εισήγαγε τον όρο “ναρκισσισμός” για να περιγράψει μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυτοερωτισμό και ματαιοδοξία. Τις επόμενες δεκαετίες, οι ψυχαναλυτές επέκτειναν την έννοια αυτή για να ενσωματώσουν διαφορετικές διαστάσεις του ναρκισσισμού, όπως η φανερή και η κρυφή ή η κακοήθης και η κοινωνική.

Ο όρος “ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας” εισήχθη για πρώτη φορά στην τρίτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-III) το 1980. Έκτοτε, η κατανόηση και τα διαγνωστικά κριτήρια για την ΝΔΠ έχουν εξελιχθεί, με έμφαση στα πρότυπα μεγαλομανίας, στην ανάγκη για θαυμασμό και στην έλλειψη ενσυναίσθησης.

Επί του παρόντος, το DSM-5 κατηγοριοποιεί την ΝΔΠ ως διαταραχή προσωπικότητας της ομάδας Β, η οποία ομάδα χαρακτηρίζεται από δραματική, υπερβολικά συναισθηματική ή απρόβλεπτη σκέψη ή συμπεριφορά. Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τον ακριβή ορισμό και τη διάγνωση της ΝΔΠ, καθώς τα όρια μεταξύ της υγιούς αυτοεκτίμησης, των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της ίδιας της διαταραχής μπορεί να είναι κατά τι θολά.

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κουλτούρας των “selfie” έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία γύρω από τον ναρκισσισμό, οδηγώντας ορισμένους να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε μια “επιδημία ναρκισσισμού”. Παρόλο που είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την υπερδιάγνωση, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση σχετικά με την ΝΔΠ έχει συμβάλει σε περισσότερες έρευνες και πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι μελλοντικές προοπτικές για την ΝΔΠ περιλαμβάνουν την τελειοποίηση των διαγνωστικών κριτηρίων, τη βελτίωση των στρατηγικών θεραπείας και τη συνέχιση της διερεύνησης των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ΝΔΠ. Επιπλέον, η εκπαίδευση του κοινού για τη διαφορά μεταξύ των κοινών ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και της ίδιας της διαταραχής θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του στίγματος και την προώθηση της καλύτερης κατανόησης της ΝΔΠ.

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας | The Mind Rises
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Caligor E, Levy KN, Yeomans FE. Narcissistic personality disorder: diagnostic and clinical challenges. Am J Psychiatry. 2015 May;172(5):415-22.

Pincus AL, Lukowitsky MR. Pathological narcissism and narcissistic personality disorder. Annu Rev Clin Psychol. 2010;6:421-46.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Caligor E, Levy KN, Yeomans FE. Narcissistic personality disorder: diagnostic and clinical challenges. Am J Psychiatry. 2015 May;172(5):415-22.

Pincus AL, Lukowitsky MR. Pathological narcissism and narcissistic personality disorder. Annu Rev Clin Psychol. 2010;6:421-46.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou