Σύνδεση/Εγγραφή

The Self-Care Blog

Άγχος των Εορτών…κι όμως υπάρχει!

Αχ, οι γιορτές! Μια εποχή με λαμπερά φώτα, εορταστική διάθεση και, ας είμαστε ειλικρινείς, μια σημαντική δόση άγχους! Σε αυτό το blog, εμβαθύνουμε στις μοναδικές πτυχές του άγχους των εορτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αγαπημένη μας παράδοση των οικογενειακών τραπεζιών και συγκεντρώσεων που γεμίζουν τα ημερολόγιά μας!

Οι γιορτές υποτίθεται ότι φέρνουν χαρά και συντροφικότητα, αλλά συχνά, συνεπάγονται κι ένα μοναδικό είδος άγχους… Αυτό το άγχος προέρχεται από την πίεση να γίνουν όλα τέλεια, από τις ατελείωτες κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι και τη σχολαστική προετοιμασία των παραδοσιακών γευμάτων. Είναι το είδος του άγχους που σε πιάνει στα κρυφά, μέσα στα γέλια και το τσούγκρισμα των ποτηριών, και προτού το καταλάβεις, νιώθεις ότι έχεις εξουθενωθεί…

Μα γιατί αγχώνομαι;

Το άγχος των εορτών είναι πολύπλευρο… Δεν αφορά μόνο στη σωματική εξάντληση από το μαγείρεμα και τη διακόσμηση, αλλά και στη συναισθηματική επιβάρυνση από τη διαχείριση των οικογενειακών δυναμικών και των κοινωνικών προσδοκιών. Υπάρχει μια ανεπαίσθητη πίεση για τη δημιουργία τέλειων στιγμών, που συχνά μας αφήνει εξαντλημένους και ανίκανους να απολαύσουμε πραγματικά τις γιορτές. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

  • Οι περίπλοκες προετοιμασίες των γιορτών:

Η περίοδος των εορτών συχνά μας μετατρέπει σε σεφ, διακοσμητές και διοργανωτές εκδηλώσεων…όλα σε ένα! Είμαστε πολύ περήφανοι για τις μαγειρικές μας παραδόσεις, προετοιμάζοντας μια σειρά από πιάτα που δεν αποτελούν απλώς γεύματα αλλά μέρος της κληρονομιάς μας. Αυτός ο μαραθώνιος μαγειρικής, αν και μας γεμίζει, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρος και σωματικά εξαντλητικός. Διακοσμούμε σχολαστικά τα σπίτια μας για να δημιουργήσουμε μια εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία, αν και οπτικά ευχάριστη, προστίθεται στον κατάλογο των καθηκόντων που πρέπει να ολοκληρωθούν.

  • Το βάρος της παράδοσης και των προσδοκιών:

Οι παραδόσεις αποτελούν τη βάση των εορτασμών! Η τήρηση αυτών των παραδόσεων, ιδίως στο πλαίσιο των οικογενειακών τραπεζιών, μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους. Υπάρχει μια ανομολόγητη προσδοκία όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε ενδεχομένως τις περσινές γιορτές… Αυτή η πίεση μπορεί να προέρχεται από εμάς τους ίδιους, καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τέλειες εορταστικές εμπειρίες, ή από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα μέλη της οικογένειας ή τα κοινωνικά πρότυπα.

  • Πλοήγηση στις πολύπλοκες οικογενειακές δυναμικές:

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, αν και χαρούμενες, μπορούν επίσης να φέρουν στην επιφάνεια υποβόσκουσες εντάσεις κι άλυτα ζητήματα. Η επιθυμία να διατηρηθεί η αρμονία συχνά σημαίνει να περπατάμε στις μύτες των ποδιών μας γύρω από ευαίσθητα θέματα, να διαχειριζόμαστε διαφορετικές προσωπικότητες και μερικές φορές να προσποιούμαστε ότι είμαστε χαρούμενοι παρά τις προσωπικές διαφωνίες ή τις συγκρούσεις του παρελθόντος. Αυτή η συναισθηματική προσπάθεια, αν και συχνά περνάει απαρατήρητη, μπορεί να είναι μία από τις πιο εξαντλητικές πτυχές του άγχους των εορτών!

  • Ο κοινωνικός μαραθώνιος:

Το πρόγραμμά μας κατά τη διάρκεια των εορτών είναι συνήθως γεμάτο με συγκεντρώσεις, καθεμία από τις οποίες απαιτεί το χρόνο, την ενέργεια και την παρουσία μας! Αυτή η ασταμάτητη κοινωνικοποίηση, αν κι ευχάριστη, μπορεί να είναι εξαντλητική. Η προσδοκία να είναι κανείς κοινωνικά ενεργός, χαρούμενος κι αφοσιωμένος σε κάθε επίσκεψη μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και τα πιο εξωστρεφή άτομα.

  • Οικονομικοί περιορισμοί και προσδοκίες:

Οι εορτές συνοδεύονται από οικονομικές πιέσεις. Το κόστος των δώρων, του φαγητού, της διακόσμησης κι ενδεχομένως των ταξιδιών μπορεί να αθροιστεί γρήγορα, δημιουργώντας μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Η επιθυμία να ικανοποιήσουμε ή να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες των δώρων και της φιλοξενίας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό άγχος, το οποίο συχνά παραμένει πολύ καιρό μετά το σβήσιμο των εορταστικών φώτων.

  • Το συναισθηματικό τρενάκι του λούνα-παρκ:

Οι εορτές είναι και μια έντονα συναισθηματική περίοδος. Μπορεί να αποτελούν υπενθύμιση των αγαπημένων προσώπων που έχουν χαθεί, των ανεκπλήρωτων προσδοκιών ή των προσωπικών μας αγώνων. Εν μέσω της εξωτερικής ευθυμίας, πολλοί από εμάς παλεύουν με ένα μείγμα συναισθημάτων, από χαρά έως θλίψη, νοσταλγία έως ανησυχία… Αυτή η συναισθηματική πολυπλοκότητα προσθέτει ένα στρώμα εσωτερικού άγχους που συχνά κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γιορτινής διάθεσης.

Πώς όμως εκδηλώνεται το άγχος των εορτών;

Τα χαρακτηριστικά του άγχους των εορτών είναι πολυεπίπεδα και διαφορετικά. Περιλαμβάνουν συναισθηματική υπερφόρτωση, όπου συναισθήματα χαράς κι ενθουσιασμού συνυπάρχουν με άγχος και θλίψη, οδηγώντας συχνά σε μια εσωτερική συναισθηματική σύγκρουση. 

Επικρατεί επίσης σωματική εξάντληση, όχι μόνο από τις εμφανείς δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα και τα ψώνια, αλλά και από τις λιγότερο εμφανείς ενέργειες της οργάνωσης και της συμμετοχής σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Η νοητική κόπωση αναδύεται από το γνωστικό φορτίο της διαχείρισης μιας πολύπλοκης σειράς καθηκόντων και προσδοκιών. 

Το άγχος αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω από την πίεση για τη δημιουργία τέλειων εορταστικών εμπειριών, μια επιδίωξη που συχνά οδηγεί σε στρες. Επιπλέον, το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να είναι έντονο κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου, ιδίως για όσους είναι απομονωμένοι ή μακριά από την οικογένειά τους. 

Τέλος, η κόπωση από τη λήψη αποφάσεων, που προκύπτει από τη συνεχή ανάγκη να κάνουμε πολλές επιλογές σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να μειώσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και την απόλαυση της εορταστικής περιόδου. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνυφαίνονται για να σχηματίσουν το μοναδικό μωσαϊκό του άγχους των διακοπών.

Και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;
  • Αγκαλιάστε τον προγραμματισμό: Ξεκινήστε νωρίς με τις προετοιμασίες των διακοπών σας! Χωρίστε τις εργασίες σε διαχειρίσιμα μέρη κι αντιμετωπίστε τις σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τις βιασύνες της τελευταίας στιγμής και το άγχος που τις συνοδεύει!
  • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Κατανοήστε κι αποδεχτείτε ότι είναι αδύνατο να κάνετε κάθε στιγμή μαγική. Μερικές φορές, οι καλύτερες αναμνήσεις προέρχονται από απρογραμμάτιστες, ατελείς στιγμές. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει τις διακοπές χωρίς την πίεση της τελειότητας!
  • Συνειδητή διαχείριση του προϋπολογισμού: Προγραμματίστε τα έξοδα των διακοπών σας και τηρήστε τον προϋπολογισμό σας. Να θυμάστε, η αξία ενός δώρου ή ενός γεύματος δεν μετριέται σε χρήματα, αλλά στη σκέψη και την αγάπη που έχει μπει σε αυτό!
  • Ο προσωπικός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας: Μέσα στη δίνη των δραστηριοτήτων, αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας. Είτε πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο, είτε για την ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε απλώς για να χαλαρώσετε λίγο στον καναπέ, αυτές οι στιγμές μπορούν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες σας!
  • Αναζητήστε και προσφέρετε υποστήριξη: Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Μερικές φορές, το να μιλάτε απλώς για το άγχος σας μπορεί να σας ελαφρύνει. Ομοίως, να είστε δίπλα σε άλλους που μπορεί να αισθάνονται το ίδιο!
  • Αφήστε την τελειότητα: Αποδεχτείτε ότι δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο, και αυτό είναι εντάξει. Μερικές φορές η καμένη πίτα ή το ξεχασμένο δώρο μπορεί να γίνει μια αστεία ιστορία για μελλοντικές γιορτές!
  • Εκτιμήστε τις στιγμές: Μέσα σε όλο το χάος, αφιερώστε μια στιγμή για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εκτιμήσετε τη χαρά και τη ζεστασιά γύρω σας… Αυτές είναι οι στιγμές που καθορίζουν πραγματικά το πνεύμα των γιορτών!
  • Πείτε και όχι: Εάν δε νιώθετε άνετα σε ένα τραπέζι ή σε μια επίσκεψη, πείτε ευγενικά ότι δε θα μπορέσετε. Η ψυχική σας ευημερία είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε συγγενή κι από οποιαδήποτε υποχρέωση!

 

Τελικά, το άγχος των εορτών είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι συχνά συνειδητοποιούμε ή συζητάμε. Αυτό το άγχος, με το μοναδικό μείγμα συναισθηματικών, σωματικών και νοητικών προκλήσεων, βιώνεται από πολλούς και είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είστε οι μόνοι που αισθάνονται έτσι! Παρά την κοινωνική παρουσίαση της εορταστικής περιόδου ως μια εποχή απεριόριστης χαράς και κεφιού, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από εμάς παλεύουν με αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, συχνά στη σιωπή… 

Ας απελευθερωθούμε από το πρόσθετο βάρος των ενοχών επειδή δεν είμαστε πάντα μέσα στην τρελή χαρά! Είναι πολύ σημαντικό να εξασκούμε την αυτοσυμπόνια και την κατανόηση, δίνοντας στον εαυτό μας το χώρο και την ηρεμία που χρειάζεται, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο αυθεντική, χαλαρή και ευχάριστη εμπειρία εορτών για τον εαυτό μας και τους γύρω μας!

dr. Christine Labropoulou

dr. Christine Labropoulou

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι!

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

The Self-Care Blog

dr. Christine Labropoulou

The Self-Care Blog

Άρθρα, άρθρα, άρθρα…και πάλι άρθρα! Και να φανταστείτε ότι η έκθεση στο λύκειο δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου μαθήματα…

…έγινε όμως πλέον ο αγαπημένος μου τρόπος να καταθέτω τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου και τις γνώσεις μου! Στόχος μου, είναι να δημιουργήσω ένα χώρο στον οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να βρίσκουν έμπνευση και να νιώθουν ότι υποστηρίζονται καθώς ακολουθούν το μονοπάτι προς την ψυχική ευεξία. Εξετάζω τόσο ζητήματα που αφορούν στον ναρκισσισμό, όσο κι ευρύτερα θέματα γύρω από την ψυχική υγεία. Πιστεύω πως η κατανόηση των διαφόρων πτυχών της ψυχολογίας μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο υγιείς, ισορροπημένες κι εποικοδομητικές σχέσεις στη ζωή μας, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους γύρω μας!

Καλό διάβασμα!

Δρ Χριστίνα Λαμπροπούλου - Ιατρός Μετάβαση στο περιεχόμενο