Σύνδεση/Εγγραφή

The Self-Care Blog

Επιβιώνοντας από έναν ναρκισσιστικό χωρισμό: Φόβος και Πραγματικότητα

Ξεσκεπάζοντας τον μύθο: Θα έχει κάποιος άλλος μια “καλύτερη εκδοχή” του πρώην;

 

Όλοι το έχουμε ψιθυρίσει, έτσι δεν είναι; “Κάποιος άλλος θα πάρει την καλύτερη εκδοχή του/της”. Είναι ένας φόβος τόσο διάχυτος που σχεδόν παραλύει. Αυτός ο φόβος, τις περισσότερες φορές, καθηλώνει πολλούς στην εγκατάλειψη μιας ναρκισσιστικής σχέσης, καθιστώντας την ένα ανεπιθύμητο φάντασμα στον απόηχο ενός χωρισμού.

 

Εμβαθύνοντας σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, η πρόγνωση είναι γενικά κακή… Ενώ υπάρχουν μυριάδες λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παραμένουν αγκιστρωμένοι σε αυτούς τους δεσμούς – παιδιά, οικονομικά, κοινωνικά πρότυπα- το τοπίο είναι μονότονα ζοφερό: υποτίμηση, απογοήτευση και συναισθηματική ξηρασία. Το να παραμείνει κανείς σημαίνει ότι κατοικεί συνειδητά σε αυτό το άγονο έδαφος, προσαρμόζοντας την πυξίδα του στον στραβό βορρά του. Κατά κάποιον τρόπο, είναι σαν να κάνεις μια συμφωνία με τον διάβολο.

 

Ωστόσο, ένας ανησυχητικά συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι παραμένουν είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι έχουν δημιουργήσει μια καλύτερη εκδοχή του ναρκισσιστικού συντρόφου τους. Η πεποίθηση ότι, μετά τον χωρισμό, αυτό το βελτιωμένο μοντέλο θα παραδοθεί, σε συσκευασία δώρου, στον επόμενο. Αυτή είναι μια τραγική παρανόηση. Αν υπάρχει έστω κι ένα φως στο τούνελ των ναρκισσιστικών σχέσεων, αυτό είναι η προβλεψιμότητά τους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ναρκισσισμού είναι η συνέπειά του. Είναι ένα ανθεκτικό μοτίβο που δεν κλονίζεται με τίποτα.

Αυτή η εµµονή έχει τις ρίζες της τόσο στην ελπίδα όσο και στον φόβο… Την ελπίδα – το κερί που διατηρείται αναμμένο με όνειρα αλλαγής και μεταμόρφωσης, και το φόβο – τις απειλητικές σκιές της μοναξιάς, της εγκατάλειψης και της έλλειψης αγάπης. Αυτά τα δίδυμα συναισθήματα γεννούν τη σκέψη:

“Κι αν κάποιος άλλος επωφεληθεί από την αντοχή μου;”

 

Υπάρχει ένα στοιχείο αληθοφάνειας εδώ – οι ναρκισσιστές τείνουν να μεταναστεύουν γρήγορα από τη μία σχέση στην άλλη. Αλλάζουν συντρόφους με την ευκολία που οι περισσότεροι επιφυλάσσουν για την αλλαγή ρούχων, ένα ατυχές υποπροϊόν της επιδερμικής τους άποψης για τις σχέσεις. Ωστόσο, η ιδέα ότι μεταμορφώνονται σε ένα στοργικό, αγαπησιάρικο ον είναι μια αυταπάτη. Το να περιμένει κανείς από έναν ναρκισσιστή να γίνει συμπονετικός από τη μια μέρα στην άλλη είναι σαν να περιμένει να χιονίσει στη Σαχάρα – μια αλλοπρόσαλλη φαντασίωση.

Οι ναρκισσιστικές σχέσεις ευδοκιμούν πάνω σε αυτή τη διχοτόμηση ελπίδας και φόβου. Ο πόνος είναι αισθητός όταν, εβδομάδες μετά τον χωρισμό, βλέπεις τον/την πρώην σου να επιδεικνύει το νέο του ειδύλλιο στο διαδίκτυο. Εσύ έμεινες, τροφοδοτούμενος/η από την ελπίδα. Δίσταζες να φύγεις, ωθούμενος/η από το φόβο της υποτιθέμενης μεταμόρφωσής του/της. Αλλά η πικρή αλήθεια; Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ απίθανο.

Η ζωή προσφέρει μαθήματα, όχι δεύτερες ευκαιρίες. Το να μένεις με την ελπίδα της μεταμόρφωσης ενός ναρκισσιστή είναι σαν να πηγαίνεις στην ίδια τάξη κάθε χρόνο. Μάθε, εξελίξου και προχώρα μπροστά. Για τους αντικαταστάτες σου, η ενσυναισθητική σου καρδιά μπορεί να νιώσει ένα τσίμπημα θλίψης, γνωρίζοντας καλά τη συναισθηματική καταιγίδα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Η ιστορία τους, που θα μοιάζει τρομακτικά με τη δική σου, είναι προδιαγεγραμμένη να έχει το ίδιο φινάλε.

Εν ολίγοις, το κυνήγι μιας “καλύτερης εκδοχής” είναι ένα αδιέξοδο. Αντί να νοσταλγείς αυτό που δεν υπήρξε ποτέ και ΔΕ ΘΑ υπάρξει ποτέ, επικεντρώσου στη θεραπεία, την ανάπτυξη και την εκ νέου ανακάλυψη της αυτοεκτίμησής σου. Η ιστορία σου αξίζει ένα φωτεινότερο κεφάλαιο, γεμάτο με γνήσια αγάπη, σεβασμό και κατανόηση.

dr. Christine Labropoulou

dr. Christine Labropoulou

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι!

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

The Self-Care Blog

dr. Christine Labropoulou

The Self-Care Blog

Άρθρα, άρθρα, άρθρα…και πάλι άρθρα! Και να φανταστείτε ότι η έκθεση στο λύκειο δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου μαθήματα…

…έγινε όμως πλέον ο αγαπημένος μου τρόπος να καταθέτω τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου και τις γνώσεις μου! Στόχος μου, είναι να δημιουργήσω ένα χώρο στον οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να βρίσκουν έμπνευση και να νιώθουν ότι υποστηρίζονται καθώς ακολουθούν το μονοπάτι προς την ψυχική ευεξία. Εξετάζω τόσο ζητήματα που αφορούν στον ναρκισσισμό, όσο κι ευρύτερα θέματα γύρω από την ψυχική υγεία. Πιστεύω πως η κατανόηση των διαφόρων πτυχών της ψυχολογίας μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο υγιείς, ισορροπημένες κι εποικοδομητικές σχέσεις στη ζωή μας, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους γύρω μας!

Καλό διάβασμα!

Δρ Χριστίνα Λαμπροπούλου - Ιατρός