Σύνδεση/Εγγραφή

Κακοηθής Ναρκισσισμός

Τι είναι ο Κακοήθης Ναρκισσισμός;

Ο Κακοήθης ναρκισσισμός δεν αποτελεί επίσημη διαταραχή που αναγνωρίζεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) ή στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD-10). Αντιθέτως, πρόκειται για έναν όρο που εισήχθη για πρώτη φορά από τον ψυχαναλυτή Otto Kernberg το 1964 και περιγράφει έναν συγκεκριμένο, σοβαρό τύπο προσωπικότητας που συνδυάζει στοιχεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας, της επιθετικότητας και του σαδισμού.

Οι κακοήθεις ναρκισσιστές εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού, όπως μεγαλομανία, έλλειψη ενσυναίσθησης, ανάγκη για θαυμασμό, αλλά εμφανίζουν επίσης χαρακτηριστικά αντικοινωνικής συμπεριφοράς, επιδεικνύοντας συχνά επιθετικότητα, χειραγώγηση και πλήρη αδιαφορία για τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων. Χαρακτηρίζονται επίσης από παρανοϊκές τάσεις κι εγωιστικό σαδισμό – δηλαδή απολαμβάνουν τον πόνο των άλλων και βλέπουν αυτές τις τάσεις ως αποδεκτές και σύμφωνες με την αυτοεικόνα τους, αντί να είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν ή βλέπουν την ανάγκη να αλλάξουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω του ανεπίσημου καθεστώτος του ως διάγνωση και του υψηλού βαθμού επικάλυψης με αναγνωρισμένες διαταραχές, υπάρχει συνεχής συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με τη χρήση και την αξία του όρου “κακοήθης ναρκισσισμός”. Συχνά χρησιμοποιείται με περιγραφικό τρόπο για να βοηθήσει στην κατανόηση κι ερμηνεία ενός μοτίβου εξαιρετικά καταστροφικής συμπεριφοράς.

 

Χαρακτηριστικά Κακοήθους Ναρκισσισμού

Ο κακοήθης ναρκισσισμός συνδυάζει στοιχεία ναρκισσισμού, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, παράνοιας και σαδισμού. Ακολουθούν ορισμένα από τα κοινά χαρακτηριστικά του:

Μεγαλομανία: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Μπορεί να υπερβάλλουν για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους και να περιμένουν να αναγνωριστούν ως ανώτεροι χωρίς να έχουν ανάλογα επιτεύγματα.

Έλλειψη ενσυναίσθησης: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές συνήθως αδιαφορούν για τις ανάγκες ή τα συναισθήματα των άλλων. Συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και μπορεί να αγνοούν τις ανάγκες των άλλων προς όφελος των δικών τους.

Ανάγκη για θαυμασμό: Συχνά έχουν ανάγκη από συνεχή θαυμασμό και προσοχή από τους άλλους. Η αυτοεκτίμησή τους είναι συνήθως πολύ εύθραυστη και μπορεί να θυμώσουν ή να αναστατωθούν αν δεν λάβουν τον έπαινο ή τον θαυμασμό που πιστεύουν ότι αξίζουν.

Επιθετικότητα και σαδισμός: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές συχνά απολαμβάνουν τον πόνο των άλλων. Μπορεί να είναι χειριστικοί, δόλιοι και πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκφοβισμό, απειλές και άλλες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς.

Αντικοινωνική συμπεριφορά: Συνήθως δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σωστό ή το λάθος και συχνά αδιαφορούν για τα δικαιώματα, τα συναισθήματα ή τις ανάγκες των άλλων. Μπορεί να έχουν ιστορικό παραβίασης των κοινωνικών κανόνων ή νόμων.

Παράνοια: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές έχουν συχνά παρανοϊκές τάσεις. Μπορεί να επιδεικνύουν αδικαιολόγητη καχυποψία για τους άλλους, αντιλαμβανόμενοι απειλές ή κακόβουλες προθέσεις σε αθώες ή ουδέτερες ενέργειες.

Αντίσταση στην αλλαγή: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές συχνά δεν βλέπουν τη συμπεριφορά τους ως προβληματική, γεγονός που τους καθιστά ανθεκτικούς στην αλλαγή ή τη θεραπεία.

Χειριστικοί κι εκμεταλλευτικοί: Συχνά χειραγωγούν κι εκμεταλλεύονται τους άλλους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες ή για να αντλήσουν απλώς ευχαρίστηση.

Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών καθιστά τον κακοήθη ναρκισσισμό μια ιδιαίτερα σοβαρή και καταστροφική μορφή ναρκισσισμού. Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τον κακοήθη ναρκισσισμό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για όσους έρχονται σε επαφή με κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Παράγοντες κινδύνου Κακοήθους Ναρκισσισμού

Τα συγκεκριμένα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για τον κακοήθη ναρκισσισμό δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην ανάπτυξη ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών που παρατηρούνται στον κακοήθη ναρκισσισμό. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου:

Γενετική: Ορισμένα κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας και αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Περιβάλλον: Οι δυσλειτουργικές οικογενειακές δυναμικές, όπως η ακραία γονική κανακεία, η παραμέληση ή η κακοποίηση, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ναρκισσιστικών συμπεριφορών.

Ψυχολογικοί παράγοντες: Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας, όπως ο έντονος νευρωτισμός ή η χαμηλή προσαρμοστικότητα, μπορεί να προδιαθέτουν κάποιον για ναρκισσισμό. Επιπλέον, άτομα με χαμηλή ικανότητα ενσυναίσθησης ή υψηλή τάση για χειριστικές και ελεγκτικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθη ναρκισσισμό.

Παιδικές εμπειρίες: Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχών της προσωπικότητας. Η υπερβολική κριτική, η παραμέληση ή η έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση κακοήθων ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών.

Κοινωνικοπολιτισμικές επιρροές: Οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Κοινωνίες που ενθαρρύνουν τον ατομικισμό, την αυτοπροβολή και την προσωπική επίτευξη με κάθε κόστος μπορεί να ευνοήσουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Η πρόληψη του κακοήθους ναρκισσισμού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση δεδομένης της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γενετικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων. Η έγκαιρη παρέμβαση με τη μορφή ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, αυτό απαιτεί από το άτομο να αναγνωρίσει την κατάστασή του, γεγονός που συχνά αποτελεί σημαντικό εμπόδιο σε περιπτώσεις ναρκισσισμού.

 

Διαχείριση Κακοήθους Ναρκισσισμού

Η αντιμετώπιση του κακοήθους ναρκισσισμού απαιτεί μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και εξατομικευμένη προσέγγιση, που συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία είναι συχνά η θεραπεία πρώτης γραμμής. Προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να είναι ευεργετικές για να βοηθήσουν το άτομο να αναγνωρίσει τα δυσπροσαρμοστικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς του και να μάθει νέους, πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Ωστόσο, η θεραπεία με κακοήθεις ναρκισσιστές μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω της αντίστασής τους στην αλλαγή και της τάσης τους να χειραγωγούν τους άλλους. Οι θεραπευτές πρέπει να είναι ειδικευμένοι και έμπειροι στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ο καθορισμός σαφών ορίων είναι απαραίτητος.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας ή του κακοήθους υποτύπου της, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συναφών συμπτωμάτων ή των συνυπαρχουσών διαταραχών. Τα αντικαταθλιπτικά, οι σταθεροποιητές της διάθεσης ή τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες διαταραχές της διάθεσης που συχνά συνυπάρχουν με τον κακοήθη ναρκισσισμό.
  • Πρακτικές αυτοφροντίδας: Η ενθάρρυνση του ατόμου να αναπτύξει πρακτικές αυτοφροντίδας μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, επαρκή ύπνο, ενσυνειδητότητα ή άλλες μορφές διαχείρισης του στρες.
  • Ομάδες υποστήριξης: Οι ομάδες υποστήριξης για άτομα με διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να είναι χρήσιμες, παρέχοντας έναν χώρο όπου τα άτομα μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, να αντλήσουν γνώσεις και να μάθουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, ιδίως για όσους έχουν κακοήθη χαρακτηριστικά.
  • Θέσπιση ορίων: Για όσους αντιμετωπίζουν έναν κακοήθη ναρκισσιστή, η θέσπιση σαφών ορίων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι, και τη συνεπή διατήρηση αυτών των ορίων.

 

Να θυμάστε, κάθε άτομο είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για τον έναν μπορεί να μην λειτουργεί για τον άλλο. Είναι σημαντικό η θεραπεία να προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και περιστάσεις του ατόμου. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι η διαχείριση του κακοήθους ναρκισσισμού είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και απαιτεί τη συνεργασία και τη βούληση του ατόμου να αλλάξει. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση δεδομένης της φύσης της διαταραχής.

 

Προκλήσεις στη θεραπεία

Η θεραπεία του κακοήθους ναρκισσισμού θεωρείται σημαντική πρόκληση στη φροντίδα ψυχικής υγείας λόγω διαφόρων παραγόντων.

Η βασική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι κακοήθεις ναρκισσιστές παρουσιάζουν συχνά υψηλό βαθμό άρνησης κι έλλειψη επίγνωσης της συμπεριφοράς τους. Η υπερβολική αίσθηση της αυτοπεποίθησης και του δικαιώματός τους μπορεί να τους οδηγήσει στο να πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται σε όλους τους άλλους και όχι στον εαυτό τους. Αυτό τους καθιστά ανθεκτικούς στο να αναζητήσουν βοήθεια, να αναγνωρίσουν τις επιβλαβείς συμπεριφορές τους ή να δείξουν προθυμία να αλλάξουν.

Ακόμα και όταν αναζητούν θεραπεία, μπορεί να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τον θεραπευτή ή να εγκαταλείψουν τη θεραπεία, αν δεν αισθάνονται θαυμασμό ή επιβεβαίωση. Ο θεραπευτής πρέπει να διατηρήσει σαφή όρια και να παραμείνει μη αμυντικός κατά τη διαχείριση της θεραπευτικής σχέσης.

Μια άλλη πρόκληση είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Δεδομένου ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την πραγματοποίηση αλλαγών και την οικοδόμηση πιο υγιών σχέσεων, η απουσία της μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, είναι απαραίτητο ένα μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο θεραπευτικό σχέδιο σε συνδυασμό με υψηλό επίπεδο εμπειρίας του θεραπευτή. Ωστόσο, η επιτυχία δεν μπορεί να είναι εγγυημένη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του ατόμου να συμμετάσχει στη διαδικασία και να κάνει αλλαγές.

 

Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές προοπτικές

Ο κακοήθης ναρκισσισμός δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ξεχωριστή διαταραχή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), αλλά εισήχθη για πρώτη φορά στην ψυχαναλυτική θεωρία από τον κοινωνικό ψυχολόγο Erich Fromm το 1964 και αργότερα αναπτύχθηκε από τον Otto Kernberg το 1984. Ο Fromm την περιέγραψε ως μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που αντιπροσωπεύει “την πεμπτουσία του κακού” και χαρακτηρίζεται από ναρκισσισμό που είναι τόσο κακοήθης που φτάνει στο επίπεδο της ψύχωσης. Ο Kernberg, ψυχαναλυτής και καθηγητής ψυχιατρικής, την περιέγραψε ως ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, παρανοϊκά χαρακτηριστικά κι εγωσυντονιστική επιθετικότητα.

Με την πάροδο των ετών, άλλοι ερευνητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνέβαλαν επίσης στην κατανόηση του κακοήθους ναρκισσισμού. Παρατηρείται συχνά σε εγκληματολογικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων ατόμων και εκείνων που διαπράττουν βίαια εγκλήματα.

Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, ο κακοήθης ναρκισσισμός, όπως και άλλες διαταραχές προσωπικότητας, απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων αιτιών, της εξέλιξης και των αποτελεσματικών στρατηγικών θεραπείας. Καθώς ο λόγος γύρω από τις διαταραχές προσωπικότητας γίνεται πιο διεξοδικός, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης και κατανόησης των διαφόρων μορφών ναρκισσισμού, συμπεριλαμβανομένου του κακοήθους ναρκισσισμού.

Αναμένεται ότι η κατανόηση και η αναγνώριση του κακοήθους ναρκισσισμού θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς θα διεξάγεται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αυτή την έρευνα, καθώς μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώριση, στις στρατηγικές παρέμβασης και στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών για αυτή τη σοβαρή μορφή ναρκισσισμού.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε όρους όπως “κακοήθης ναρκισσισμός” εκτός κλινικών πλαισίων, καθώς αυτοί μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν κατά λάθος ή να παρεξηγηθούν. Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που μπορεί να είναι απλώς εγωκεντρικοί ή αλαζόνες και εκείνων που έχουν μια σοβαρή διαταραχή της προσωπικότητας που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα και τις σχέσεις τους.

 

Κακοήθης Ναρκισσισμός | Τι είναι & πως Αντιμετωπίζεται
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Kernberg OF. Malignant Narcissism and Large Group Regression. Psychoanal Q. 2020;89(1):1-24.

Goldner-Vukov M, Moore LJ. Malignant Narcissism: from fairy tales to harsh reality. Psychiatr Danub. 2010 Sep;22(3):392-405.

Pedone R, Huprich SK, Colle L, Barbarulo AM, Semerari A. Exploring Guilt Differences in Grandiose Narcissism, Vulnerable Narcissism, and Malignant Self-Regard. J Pers Disord . 2023 Jun;37(3):285-303.

Faucher J, Savard C, Vachon DD, Payant M, Gamache D. A Scoring Procedure for Malignant Narcissism Based on Personality Inventory for DSM-5 Facets. J Pers Assess . 2022 Nov-Dec;104(6):723-735.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Kernberg OF. Malignant Narcissism and Large Group Regression. Psychoanal Q. 2020;89(1):1-24.

Goldner-Vukov M, Moore LJ. Malignant Narcissism: from fairy tales to harsh reality. Psychiatr Danub. 2010 Sep;22(3):392-405.

Pedone R, Huprich SK, Colle L, Barbarulo AM, Semerari A. Exploring Guilt Differences in Grandiose Narcissism, Vulnerable Narcissism, and Malignant Self-Regard. J Pers Disord . 2023 Jun;37(3):285-303.

Faucher J, Savard C, Vachon DD, Payant M, Gamache D. A Scoring Procedure for Malignant Narcissism Based on Personality Inventory for DSM-5 Facets. J Pers Assess . 2022 Nov-Dec;104(6):723-735.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou

Δρ Χριστίνα Λαμπροπούλου - Ιατρός Μετάβαση στο περιεχόμενο