Σύνδεση/Εγγραφή

Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Τι είναι η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας;

Η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας (ΠΔΠ) ανήκει στην ομάδα Α των διαταραχών προσωπικότητας και χαρακτηρίζεται από διάχυτα και σταθερά πρότυπα δυσπιστίας και καχυποψίας για τους άλλους, σε βαθμό που είναι αδικαιολόγητα και δυσανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Τα άτομα με ΠΔΠ συχνά ερμηνεύουν τις πράξεις των άλλων ως σκόπιμα υποτιμητικές, επιβλαβείς, απειλητικές ή παραπλανητικές, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία ή λογικοί λόγοι που να υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις. Βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή, πιστεύοντας ότι οι άλλοι προσπαθούν συνεχώς να τους υποτιμήσουν, να τους βλάψουν ή να τους απειλήσουν.

Τα άτομα αυτά μπορεί να φαίνονται ψυχρά και απόμακρα και συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν στενές σχέσεις λόγω της διάχυτης δυσπιστίας και καχυποψίας τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η κατάσταση διαφέρει από το παρανοΐκό παραλήρημα ή την παρανοϊκή σχιζοφρένεια, όπου το άτομο μπορεί να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

 

Διαγνωστικά κριτήρια της Παρανοειδούς Διαταραχής Προσωπικότητας

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την Παρανοειδή Διαταραχή Προσωπικότητας, σύμφωνα με το DSM-5, είναι τα εξής:

  • Το άτομο παρουσιάζει ένα διάχυτο μοτίβο δυσπιστίας και καχυποψίας για τους άλλους, έτσι ώστε τα κίνητρά τους να ερμηνεύονται ως κακόβουλα. Το μοτίβο αυτό αρχίζει από την πρώιμη ενηλικίωση και είναι παρόν σε διάφορα πλαίσια, όπως φαίνεται από 4 (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα:
  • Το άτομο υποψιάζεται, χωρίς επαρκή βάση, ότι οι άλλοι το εκμεταλλεύονται, το βλάπτουν ή το εξαπατούν.
  • Το άτομο ασχολείται με αδικαιολόγητες αμφιβολίες σχετικά με την αφοσίωση ή την αξιοπιστία φίλων ή συνεργατών.
  • Το άτομο είναι απρόθυμο να εμπιστευτεί τους άλλους λόγω αδικαιολόγητου φόβου ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν κακόβουλα εναντίον του.
  • Το άτομο ερμηνεύει κρυφές υποτιμητικές ή απειλητικές έννοιες σε καλοπροαίρετα σχόλια ή γεγονότα.
  • Το άτομο είναι επίμονα μνησίκακο, δηλαδή δεν συγχωρεί προσβολές, τραυματισμούς ή προσβολές.
  • Το άτομο αντιλαμβάνεται επιθέσεις κατά του χαρακτήρα ή της φήμης του που δεν είναι εμφανείς στους άλλους και αντιδρά γρήγορα θυμωμένα ή αντεπιτίθεται.
  • Το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες υποψίες, χωρίς αιτιολόγηση, σχετικά με την πίστη του συζύγου ή του σεξουαλικού συντρόφου.

 

Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να εμφανίζονται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής ή καταθλιπτικής διαταραχής με ψυχωτικά χαρακτηριστικά ή άλλης ψυχωτικής διαταραχής και δεν οφείλονται στις φυσιολογικές επιδράσεις μιας ιατρικής κατάστασης.

 

Παράγοντες κινδύνου της Παρανοειδούς Διαταραχής Προσωπικότητας

Οι παράγοντες κινδύνου για την ΠΔΠ μπορεί να είναι πολύπλευροι και συχνά περιλαμβάνουν τόσο γενετικές όσο και περιβαλλοντικές πτυχές:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η οικογενειακή προδιάθεση για παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας ή άλλες διαταραχές προσωπικότητας θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.
  • Παιδικό τραύμα: Εμπειρίες τραύματος ή κακοποίησης κατά τα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να ευνοήσουν την εκδήλωση αυτής της διαταραχής.
  • Αστάθεια στην οικογενειακή ζωή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας: Ένα οικογενειακό περιβάλλον που στερείται σταθερότητας ή προβλεψιμότητας μπορεί να προάγει το αίσθημα ανασφάλειας, οδηγώντας δυνητικά σε ΠΔΠ.
  • Γονική μη ευαισθησία και εχθρότητα: Ένα περιβάλλον ανατροφής των παιδιών που είναι ψυχρό, απόμακρο ή εχθρικό μπορεί επίσης να επιρεάσει την εμφάνιση αυτής της διαταραχής.

 

Στρατηγικές πρόληψης της Παρανοειδούς Διαταραχής Προσωπικότητας

Από την άλλη πλευρά, μπορούν να εξεταστούν διάφορες προληπτικές στρατηγικές για να βοηθηθούν τα άτομα που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο:

  • Θεραπεία: Η παρέμβαση στα αρχικά σημάδια ψυχολογικής δυσφορίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κλιμάκωσης των συμπτωμάτων της ΠΔΠ ή στη βελτίωση της ικανότητας του ατόμου να τα αντιμετωπίσει.
  • Υγιές οικογενειακό περιβάλλον: Η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της εμφάνισης διαταραχών προσωπικότητας.
  • Ενημέρωση για την ψυχική υγεία:  Η ευαισθητοποίηση και η αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων των διαταραχών της ψυχικής υγείας μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

 

Επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή

Η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας (ΠΔΠ) επηρεάζει σημαντικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την καθημερινή ζωή του ατόμου:

Σκέψεις: Τα άτομα με ΠΔΠ συχνά απασχολούνται με αδικαιολόγητες αμφιβολίες σχετικά με την αφοσίωση ή την αξιοπιστία φίλων και συνεργατών, ερμηνεύοντας τις πράξεις τους ως υποτιμητικές ή απειλητικές. Έχουν την τάση να είναι καχύποπτοι και μπορεί να ερμηνεύουν κρυφά νοήματα σε καλοπροαίρετα σχόλια ή γεγονότα, οδηγώντας σε μια γενική δυσπιστία απέναντι στους άλλους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν συνεχή εσωτερικό διάλογο που χαρακτηρίζεται από καχυποψία και αναμονή προδοσίας.

Συναισθήματα: Η συνεχής καχυποψία οδηγεί σε αισθήματα έντασης και αδυναμία χαλάρωσης, καθώς βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή για σημάδια κινδύνου. Μπορεί να αισθάνονται αποστασιοποιημένοι και απομονωμένοι λόγω της δυσπιστίας τους απέναντι στους άλλους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς. Τα συναισθήματα δυσαρέσκειας και εχθρότητας είναι συνηθισμένα, καθώς συχνά αισθάνονται ότι αδικούνται, δεν εκτιμώνται ή θυματοποιούνται.

Καθημερινή ζωή: Η ΠΔΠ μπορεί να εμποδίσει τις σχέσεις, τόσο τις διαπροσωπικές όσο και τις επαγγελματικές, λόγω της συνεχούς καχυποψίας για τις προθέσεις των άλλων. Μπορεί να τους είναι δύσκολο να εκμυστηρευτούν στους άλλους από φόβο μήπως οι πληροφορίες χρησιμοποιηθούν εναντίον τους και μπορεί να γίνουν εχθρικοί αν πιστεύουν ότι οι άλλοι τους προδίδουν. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα αυτών των εντάσεων. Η επαγγελματική τους ζωή μπορεί επίσης να επηρεαστεί, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται με την ομαδική εργασία και τη συνεργασία, ερμηνεύοντας την εποικοδομητική ανατροφοδότηση ως κριτική ή εχθρότητα. Η συνολική ποιότητα ζωής τους μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά λόγω του συνεχούς άγχους και της πιθανότητας συγκρούσεων.

 

Προκλήσεις και υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα

Η ζωή με την Παρανοειδή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΠΔΠ) παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, τόσο για το άτομο που πάσχει από αυτήν όσο και για την οικογένειά του και την κοινότητά του.

  • Παρεξηγήσεις και παρερμηνείες: Τα άτομα με ΠΔΠ συχνά ερμηνεύουν ουδέτερες ή φιλικές ενέργειες ως εχθρικές ή υποτιμητικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τα μέλη της κοινότητας.
  • Θέματα εμπιστοσύνης: Η εμπιστοσύνη στους άλλους είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα άτομα με ΠΔΠ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους κοντινούς τους ανθρώπους που θέλουν να παρέχουν υποστήριξη αλλά νιώθουν ότι τους απορρίπτουν.
  • Μοναξιά και απομόνωση: Λόγω των συνεχών υποψιών και της έλλειψης εμπιστοσύνης, τα άτομα με ΠΔΠ μπορεί να απομακρυνθούν από τους άλλους, οδηγώντας σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.
  • Δυσκολία στην αναζήτηση και αποδοχή βοήθειας: Επειδή είναι καχύποπτοι για τις προθέσεις των άλλων, τα άτομα με ΠΔΠ μπορεί να αντιστέκονται στην αναζήτηση βοήθειας ή να δυσκολεύονται να τη δεχτούν όταν τους προσφέρεται.

 

Ωστόσο, η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης, αν και το ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο και απαιτεί τεράστια υπομονή.
  • Υπομονή και κατανόηση: Τα άτομα με ΠΔΠ ενδέχεται να παρερμηνεύσουν τις ουδέτερες ή φιλικές χειρονομίες ως εχθρικές. Είναι ζωτικής σημασίας για τους φίλους και την οικογένεια να παραμείνουν υπομονετικοί και με κατανόηση, διαβεβαιώνοντας σταθερά το άτομο για την καλή τους θέληση.
  • Μη επικριτική επικοινωνία: Η ανοιχτή και ξεκάθαρη επικοινωνία, χωρίς καμία κρίση, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΠΔΠ να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν εκφράζουν τους φόβους ή τις υποψίες τους, είναι σημαντικό να ακούγονται χωρίς απόρριψη ή γελοιοποίηση.
  • Ενθαρρύνετε την επαγγελματική βοήθεια: Ενώ τα άτομα με ΠΔΠ μπορεί να αντιστέκονται στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας λόγω της έμφυτης δυσπιστίας τους, η επίμονη ενθάρρυνση από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί τελικά να τα οδηγήσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο θεραπείας. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.
  • Ψυχοεκπαίδευση: Οι φίλοι και η οικογένεια θα πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την ΠΔΠ για να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του ατόμου. Αυτή η γνώση μπορεί να προωθήσει περισσότερη ενσυναίσθηση και υπομονή κατά την αλληλεπίδραση με το άτομο.
  • Διατήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος: Παρέχοντας μια σταθερή, αξιόπιστη παρουσία και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι τακτικοί έλεγχοι, ακόμη και αν αρχικά απορρίπτονται, μπορούν να διαβιβάσουν ακλόνητη υποστήριξη.
  • Προώθηση της αυτοφροντίδας: Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να ενθαρρύνουν το άτομο με ΠΔΠ να συμμετέχει σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας. Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η καλή υγιεινή του ύπνου μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη ψυχική υγεία.

 

Τρέχουσες επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για την Παρανοειδή Διαταραχή της Προσωπικότητας (ΠΔΠ) μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της φύσης της διαταραχής, ιδίως λόγω της δυσπιστίας και της καχυποψίας του ατόμου απέναντι στους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές:

  • Ψυχοθεραπεία: Αυτή είναι η κύρια μέθοδος θεραπείας για την ΠΔΠ. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τη διαταραχή, να βελτιώσει τις δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και να αναγνωρίσει και να ελέγξει τα μοτίβα σκέψης που οδηγούν σε παρανοϊκές συμπεριφορές.
  • Ομαδική θεραπεία: Μπορεί να είναι χρήσιμη για να βοηθήσει τα άτομα με ΠΔΠ να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άλλους και να βιώνουν κοινωνικές καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό το είδος θεραπείας μπορεί να είναι αρχικά δύσκολο γι’ αυτά λόγω της δυσπιστίας τους απέναντι στους άλλους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Ενώ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της ΠΔΠ, φάρμακα όπως αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση σοβαρών συμπτωμάτων ή συνυπαρχουσών καταστάσεων όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.
  • Οικογενειακή θεραπεία: Καθώς η οικογένεια και οι φίλοι αποτελούν συχνά τις στενότερες σχέσεις ενός ατόμου με ΠΔΠ, η συμμετοχή τους στη θεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και να βελτιώσει την κατανόηση και την επικοινωνία εντός της οικογένειας.

 

Να θυμάστε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω των ατομικών διαφορών, της σοβαρότητας της διαταραχής και της προθυμίας του ατόμου να συμμετάσχει στη θεραπεία. Η καλύτερη προσέγγιση συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, μαζί με συνεπή υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Η οικοδόμηση μιας θεραπευτικής σχέσης βασισμένης στην εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας, αν και συχνά απαιτεί χρόνο. Παρά τις προκλήσεις αυτές, με την κατάλληλη και επίμονη θεραπεία, τα άτομα με ΠΔΠ μπορούν να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.

 

Επιπτώσεις της ηλικίας του φύλου και του πολιτισμικού υποβάθρου

Η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας (ΠΔΠ) επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το πολιτισμικό υπόβαθρο.

Ηλικία: Η ΠΔΠ αρχίζει συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή και τείνει να επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας, η ΠΔΠ μπορεί να γίνει λιγότερο εμφανής ή ακόμη και να υποχωρήσει στη μέση ηλικία ή αργότερα.

Φύλο: Ενώ η ΠΔΠ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως φύλου, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο συχνή στους άνδρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολιτισμικές και κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά και αναφέρονται, οδηγώντας ενδεχομένως σε διαφορές στα ποσοστά διάγνωσης μεταξύ των δύο φύλων.

Πολιτιστικό υπόβαθρο: Τα πολιτισμικά πρότυπα και οι αξίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενός ατόμου. Ορισμένοι πολιτισμοί ενδέχεται να δίνουν μεγάλη αξία σε χαρακτηριστικά όπως η καχυποψία και η δυσπιστία απέναντι στους άλλους, τα οποία θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ως συμπτώματα ΠΔΠ σε ορισμένες διαπολιτισμικές αναλύσεις. Επιπλέον, το πολιτισμικό στίγμα που συνδέεται με τις διαταραχές της ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά διάγνωσης και θεραπείας της ΠΔΠ.

 

Ιστορική αναδρομή και Μελλοντικές προοπτικές

Η κατανόηση της Παρανοειδούς Διαταραχής Προσωπικότητας (ΠΔΠ) έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Ιστορικά, συχνά παρεξηγούνταν και συγχέονταν με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια, αλλά η πρόοδος των ψυχιατρικών γνώσεων τον 20ό αιώνα βοήθησε στη διαφοροποίησή της ως διακριτή διαταραχή, ξεχωριστή από τη σχιζοφρένεια, που χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο δυσπιστίας και καχυποψίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τον σαφέστερο προσδιορισμό της ΠΔΠ, με μεγαλύτερη έμφαση στην ομαδοποίηση των συμπτωμάτων και στον τρόπο με τον οποίο αυτά μπορεί να ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων. Ωστόσο, η ΠΔΠ παραμένει μία από τις λιγότερο μελετημένες και κατανοητές διαταραχές της προσωπικότητας. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για την προέλευσή της, την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια της ζωής και τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισής της.

Κοιτάζοντας μπροστά, το μέλλον της έρευνας και της θεραπείας της ΠΔΠ είναι πιθανό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανόηση της βιολογικής βάσης της διαταραχής, μέσω γενετικών και νευροαπεικονιστικών μελετών. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάλυση και ερμηνεία αυτών των πολύπλοκων συνόλων δεδομένων.

Υπάρχει επίσης ελπίδα για βελτιωμένες θεραπευτικές επιλογές. Οι ψυχοθεραπευτικές τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται, ενώ πιο στοχευμένες, αποτελεσματικές φαρμακολογικές θεραπείες μπορεί να βρίσκονται στον ορίζοντα. Οι εξελίξεις στην τηλεθεραπεία υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να γίνει ευκολότερο για τα άτομα με ΠΔΠ να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική βοήθεια εξ αποστάσεως.

Συνολικά, αν και οι προκλήσεις παραμένουν, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για τη μελλοντική κατανόηση και διαχείριση της Παρανοειδούς Διαταραχής Προσωπικότητας.

Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας | The Mind Rises
Ψάξε ανά κατηγορία...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Triebwasser J, Chemerinski E, Roussos P, Siever LJ. Paranoid personality disorder. J Pers Disord. 2013 Dec;27(6):795-805.

Lee R. Mistrustful and Misunderstood: A Review of Paranoid Personality Disorder. Curr Behav Neurosci Rep. 2017 Jun;4(2):151-165.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας.

Read more...

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, συντμ. DSM-5

Oxford Ψυχιατρική Βασικές Αρχές, Harrison Paul, Cowen Philip, Burns Tom, Fazel Mina

Triebwasser J, Chemerinski E, Roussos P, Siever LJ. Paranoid personality disorder. J Pers Disord. 2013 Dec;27(6):795-805.

Lee R. Mistrustful and Misunderstood: A Review of Paranoid Personality Disorder. Curr Behav Neurosci Rep. 2017 Jun;4(2):151-165.

*Οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Δε θα πρέπει να θεωρηθούν υποκατάστατο της εξατομικευμένης Ψυχιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και θερπαείας.

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά...

...μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια!

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγέιας είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να το αντιμετωπίζει μόνος του όλο αυτό…αξίζεις να σου δώσεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

…κι αν σε φοβίζει να διασχίσεις μόνος/η σου αυτό το μονοπάτι, θέλω να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είσαι μόνος/η! Είμαστε πολλοί αυτοί που το διασχίζουμε, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε ακόμα ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως μια παρέα, που προσπαθεί κάθε μέρα, με νύχια και με δόντια, να φροντίσει τον ψυχικό της κόσμο…όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές αυτό!

Μη διστάζεις λοιπόν! Ξεκίνα κι εσύ! Δε σου λέω ότι θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, θα το δεις…μπορούν να γίνουν θαύματα! Όσο σκοτεινά κι αν βλέπεις τώρα τον κόσμο γύρω σου, τα χρώματα υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν!

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Important!

Είμαι η Χριστίνα Λαμπροπούλου – Ιατρός, Βιολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δημιούργησα το The Mind Rises σε μια προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για την Ψυχική Υγεία & την Ψυχιατρική με τη δημιουργικότητα! Εδώ, υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την αυτοαγάπη, την ψυχική ηρεμία και την αυτεπίγνωση. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι! Εάν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι προσφέρω τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες! Μπορείς παράλληλα να εξερευνήσεις το themindrises.gr για να βρεις τα διάφορα διαμαντάκια που έχω κρυμμένα στις σελίδες του – ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που έχεις βάλει στόχο!

dr. Christine Labropoulou